Ogórki małosolne

Moje ulubione ogóreczki

PrzetworyPrzekąski

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.36 z 186 głosów)

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • Kawałek chrzanu
  • Gałązka kopru
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka soli

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ogórki wyszorować szczoteczką lub ostrą stroną gąbki, opłukać. Odciąć końce.
  • Czosnek obrać. Koper opłukać. Chrzan przekroić na 2-4 słupki (w zależności od wielkości) Do dużego słoika (babcia zawsze robiła małosolne w kamiennej beczułce, przykrywała talerzem i przyciskała kamieniem  ja niestety nie mam takiego naczynia) włożyć gałązkę kopru, patyczki chrzanu, ząbki czosnku. Ogórki ułożyć ciasto w słoiku. Wodę zagotować. We wrzątku rozpuścić łyżkę soli i zalać ogórki. Zakręcić i odstawić na przynajmniej dobę ( ja lubię już po dobie. Najlepsze są na drugi i trzeci dzień)

Porady

chłodnik z ogórkami małosolnymi

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy