Mus dyniowo jabłkowy

Z radością znalazłam zachomikowaną w piwnicy 10-cio kilową dynię :)

DeseryPrzetworyPrzekąski

Czas przygotowania:
360 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.55 z 190 głosów)

Składniki:

  • 2 kg dyni (wydrążonej i obranej)
  • 2 kg jabłek
  • goździki lub cynamon
  • szklanka przegotowanej wody

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Dynię kroimy w drobniutką kostkę, wrzucamy do dużego garnka, wlewamy pół szklanki przegotowanej wody i na małym ogniu gotujemy kilka godzin bez przykrycia aż się rozpadnie. Jabłka myjemy, obieramy i postępujemy identycznie jak z dynią. Kiedy już oba składniki się rozpadną, łączymy je i dokładnie mieszamy. Jeśli konsystencja jest za rzadka, można jeszcze trochę pogotować. Jeśli zaś nie uzyskaliśmy jednolitej masy, można pomóc sobie blenderem. Dodajemy do musu goździki lub cynamon, co kto lubi i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Wkładamy mus do wyparzonych słoików (mi wyszło z takiej ilości 8 słoików po około 350 ml) i pasteryzujemy 15 minut.
  • Uwaga: taki mus świetnie nadaje się na zimno do kanapek, a także na gorąco do ryżu.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 60 min.
Mus jabłkowy
Świetne na szarlotki

sport.96

Mus jabłkowy