mus_dyniowo_jablkowy

Mus dyniowo jabłkowy

Ocena:

4.55 (190)

  • 6 godz. 0 min.
  • dla 1 osoby
Z radością znalazłam zachomikowaną w piwnicy 10-cio kilową dynię :)

Składniki:

  • 2 kg dyni (wydrążonej i obranej)
  • 2 kg jabłek
  • goździki lub cynamon
  • szklanka przegotowanej wody

Mus dyniowo jabłkowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Dynię kroimy w drobniutką kostkę, wrzucamy do dużego garnka, wlewamy pół szklanki przegotowanej wody i na małym ogniu gotujemy kilka godzin bez przykrycia aż się rozpadnie. Jabłka myjemy, obieramy i postępujemy identycznie jak z dynią. Kiedy już oba składniki się rozpadną, łączymy je i dokładnie mieszamy. Jeśli konsystencja jest za rzadka, można jeszcze trochę pogotować. Jeśli zaś nie uzyskaliśmy jednolitej masy, można pomóc sobie blenderem. Dodajemy do musu goździki lub cynamon, co kto lubi i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Wkładamy mus do wyparzonych słoików (mi wyszło z takiej ilości 8 słoików po około 350 ml) i pasteryzujemy 15 minut.
  • Uwaga: taki mus świetnie nadaje się na zimno do kanapek, a także na gorąco do ryżu.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne