Istnieje wiele mieszanek, mikstur i syropów, które działają pozytywnie na układ odpornościowy. Znany wam syrop z imbiru, kurkumy czy cytryny to popularne dodatki do herbaty, które pijemy jesienią i zimą. Królem wśród nich jest ognisty cydr, który ma zbawienne właściwości, jak żaden z powyżej wymienionych. Mogą go pić zarówno dzieci, jak i dorośli. Spożywany regularnie pozwala uzyskać niesamowite efekty.

Jak zrobić oxymel - macerat z octu jabłkowego z dodatkami?

Oxymel (oksymel) zwany także ognistym cydrem jest jeszcze lepszym remedium na przeziębienie niż syrop z imbiru. Bogactwo składników naturalnych jest najlepszym sprzymierzeńcem w walce z zapaleniem zatok, katarem czy ogólnym osłabieniem. To bomba witaminowa, którą powinien zrobić każdy, kto wierzy w moc imbiru, czosnku czy cynamonu. Poniżej znajdziecie dokładny przepis, który ułatwi przygotowanie oksymelu:

Składniki:

  • ocet jabłkowy - 250 ml,
  • mała cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • mały korzeń chrzanu,
  • gałązka tymianku,
  • gałązka oregano,
  • mały kawałek imbiru,
  • pół szklanki wody,
  • 3 łyżki miodu

Przygotowanie:

  1. Ocet jabłkowy wlewamy do większego, wyparzonego wcześniej słoja.
  2. Następnie kroimy drobno wszystkie składniki, a chrzan i imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  3. Przekładamy do słoja.
  4. Upewniamy się, ze wszystkie składniki znajdują się pod powierzchnią octu jabłkowego.
  5. Jeżeli delikatnie dryfują po jego powierzchni, przełóżcie je do jałowej gazy (podobnie jak w przypadku nastawianiu zakwasu na barszcz z buraków), zakręćcie i całość przykryjcie spodeczkiem.
  6. Po 3-4 tygodniach należy zlać gotową miksturę i dolać wodę wymieszaną z miodem.
  7. Odstawcie na kolejny tydzień.
  8. Tak przyrządzony oksymel można dozować w postaci łyżeczki dziennie przed posiłkiem.

Właściwości oxymelu na bazie octu jabłkowego

Ta niezawodna mikstura na bazie octu jabłkowego, imbiru, chrzanu, papryczki chili i ziół to nieodzowny towarzysz naszej kuchni. Podczas jesiennej słoty czy zimowej aury nie rozstajemy się z nim ani na krok. Chcecie wiedzieć dlaczego? Jego właściwości zdrowotne można wymieniać bez końca:

  • wspomaga pracę jelit oraz całego układu pokarmowego - wypity tuż przed posiłkiem pozwala na lepsze trawienie i zapobiega wzdęciom i zaparciom,
  • dodatkowo łagodzi ból gardła, wywołany infekcją lub chrypkę powstałą przez suche powietrze, występujące w pomieszczeniach podczas okresu grzewczego,
  • łagodzi katar oraz kaszel,
  • wspomaga leczenie zatok oraz zmniejsza wydzielanie śluzu, wysuszając go,
  • wzmacnia odporność organizmu oraz działa bakteriobójczo,
  • hamuje apetyt na słodycze i wspomaga odchudzanie w każdym wieku.