Istnieje wiele mieszanek, mikstur i syropów, które działają pozytywnie na układ odpornościowy. Znany wam syrop z imbiru, kurkumy czy cytryny to popularne dodatki do herbaty, które pijemy jesienią i zimą. Królem wśród nich jest ognisty cydr, który ma zbawienne właściwości, jak żaden z powyżej wymienionych. Mogą go pić zarówno dzieci, jak i dorośli. Spożywany regularnie pozwala uzyskać niesamowite efekty.
Jak zrobić oxymel - macerat z octu jabłkowego z dodatkami?
Oxymel (oksymel) zwany także ognistym cydrem jest jeszcze lepszym remedium na przeziębienie niż syrop z imbiru. Bogactwo składników naturalnych jest najlepszym sprzymierzeńcem w walce z zapaleniem zatok, katarem czy ogólnym osłabieniem. To bomba witaminowa, którą powinien zrobić każdy, kto wierzy w moc imbiru, czosnku czy cynamonu. Poniżej znajdziecie dokładny przepis, który ułatwi przygotowanie oksymelu:
Składniki:
- ocet jabłkowy - 250 ml,
- mała cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- mały korzeń chrzanu,
- gałązka tymianku,
- gałązka oregano,
- mały kawałek imbiru,
- pół szklanki wody,
- 3 łyżki miodu
Przygotowanie:
- Ocet jabłkowy wlewamy do większego, wyparzonego wcześniej słoja.
- Następnie kroimy drobno wszystkie składniki, a chrzan i imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Przekładamy do słoja.
- Upewniamy się, ze wszystkie składniki znajdują się pod powierzchnią octu jabłkowego.
- Jeżeli delikatnie dryfują po jego powierzchni, przełóżcie je do jałowej gazy (podobnie jak w przypadku nastawianiu zakwasu na barszcz z buraków), zakręćcie i całość przykryjcie spodeczkiem.
- Po 3-4 tygodniach należy zlać gotową miksturę i dolać wodę wymieszaną z miodem.
- Odstawcie na kolejny tydzień.
- Tak przyrządzony oksymel można dozować w postaci łyżeczki dziennie przed posiłkiem.
Właściwości oxymelu na bazie octu jabłkowego
Ta niezawodna mikstura na bazie octu jabłkowego, imbiru, chrzanu, papryczki chili i ziół to nieodzowny towarzysz naszej kuchni. Podczas jesiennej słoty czy zimowej aury nie rozstajemy się z nim ani na krok. Chcecie wiedzieć dlaczego? Jego właściwości zdrowotne można wymieniać bez końca:
- wspomaga pracę jelit oraz całego układu pokarmowego - wypity tuż przed posiłkiem pozwala na lepsze trawienie i zapobiega wzdęciom i zaparciom,
- dodatkowo łagodzi ból gardła, wywołany infekcją lub chrypkę powstałą przez suche powietrze, występujące w pomieszczeniach podczas okresu grzewczego,
- łagodzi katar oraz kaszel,
- wspomaga leczenie zatok oraz zmniejsza wydzielanie śluzu, wysuszając go,
- wzmacnia odporność organizmu oraz działa bakteriobójczo,
- hamuje apetyt na słodycze i wspomaga odchudzanie w każdym wieku.