NUTELLA SLIWKOWA

Pyszna na zime - do nalesników, chleba, wafli.....

DeseryPrzetworyNaleśniki

Czas przygotowania:
240 min.
Ocena:

(średnia 4.38 z 193 głosów)

Składniki:

  • 2,5 kg sliwek - najlepiej wegierek
  • 1 kg cukru
  • laska wanilii
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • połowa tradycyjnej torebki (opakowania) kakao

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Sliwki umyc, wypestkowac, nastepnie zmiksowac (rozdrobnic ) blenderem i przełozyc do duzego rondla, dodac cukier, wanilie i cukier waniliowy. Gotowac około 3 godzin aż zgestnieje, przy czym w połowie gotowania dodac kakao. Co jakis czas mieszac.
  • Gotowe powidlo przełozyc do słoiczkow i pasteryzowac ok 15 minut.
  • Smakuje podobnie, jak Nutella. Wszyscy w domu sie zachwycamy smakiem!!!!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy