Makaron ze szpinakiem i serem feta

Makaron ze szpinakiem i fetą to łatwe w przygotowaniu i smaczne danie. Wystarczy ugotować ulubiony makaron (np. cienkie spaghetti) i przygotować szpinakowy sos z dodatkiem fety. Zobacz jak zrobić makaron ze szpinakiem i fetą w kilka minut. 

dodany przez: Kulinarna Ania

dania z makaronem

Czas przygotowania:
40min.
Kalorie:
210 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.42 z 221 głosów)

Makaron ze szpinakiem i serem feta - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Makaron ze szpinakiem i fetą to danie, które zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Jak zrobić makaron ze szpinakiem? To proste. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Oliwę i masło rozgrzej na patelni, zeszklij cebulę i rozgnieciony czosnek. Dodaj szpinak i duś do czasu, aż zmniejszy swoją objętość. Do szpinaku dodaj kawałki fety, wymieszaj i duś, aż ser się stopi.

  • 2.

    Przypraw sos do smaku solą,  pieprzem i gałką muszkatołową. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Przelej zimną wodą i odcedź. Makaron dodaj do wcześniej przygotowanego sosu i wymieszaj. Makaron ze szpinakiem najlepiej smakuje tuż po przygotowaniu. 

Kalorie: 210

Porady

  • Jeśli nie masz świeżego szpinaku, możesz użyć mrożonego (nie trzeba go odmrażać).
  • Jeśli nie lubisz czosnku, możesz przygotować makaron ze szpinakiem i fetą bez tego dodatku. Natomiast jeśli lubisz czosnek i dodajesz go do makaronu, to pamiętaj o tym, aby go nie przypalić, ponieważ potraw stanie się gorzka. 
  • Do przygotowania tego dania możesz użyć ulubionego rodzaju makaronu, ale najlepiej sprawdzą się tagliatelle, penne oraz pappardelle. Możesz także przygotować makaron w domu. Do gotowania makaronu przyda się większy garnek i wygodna łyżka do pasty - nałożysz nią każdy rodzaj kluseczek.

Notka redakcyjna

Jaj zrobić makaron do sosu szpinakowego 


Przygotowanie domowego makaronu jest bardzo proste. Na stolnicę wysyp 200g mąki pszennej, dodaj pół łyżeczki soli, 2 jajka, 2 żółtka oraz 2 łyżki oleju. Dokładnie zagnieć ciasto. Owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 20-30 minut. Wyjmij ciasto i podziel na mniejsze części, rozwałkuj je na grubość około 2-3 milimetrów, podsyp mąką, aby ciasto nie skleiło się, zwiń rulon i pokrój w paski. Z pozostałym ciastem zrób to samo. Pokrojony makaron ugotuj w osolonej wodzie. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy