Naleśniki - Zapiekane z szynką i szpinakiem

Naleśniki - Zapiekane z szynką i szpinakiem

Dodany przez:

Naleśniki - Zapiekane z szynką i szpinakiem

Naleśniki i placki

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • szklanka mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • szklanka wody mineralnej
  • 2 jajka
  • łyżka oleju
  • sól
  • masło klarowane do smażenia
  • szalotka
  • ząbek czosnku
  • 4 gałązki bazylii
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 pomidory
  • gałązka tymianku
  • pieprz
  • 60 dag liści szpinaku
  • 2 i 1/2 łyżki masła
  • 200 ml świeżej śmietany 18%
  • 5 dag tartego parmezanu
  • 4 cienkie plastry szynki gotowanej

Przygotowanie

  1. Naleśniki - Zapiekane z szynką i szpinakiem
  2. Z mąki, mleka , wody, jajek, oleju i soli robimy ciasto. Smażymy naleśniki na maśle. Szalotkę, czosnek i bazylię siekamy, podsmażamy 5 min na oliwie. Dodajemy rozgniecione pomidory, tymianek, 10 ml wody, sól i pieprz. Gotujemy na małym ogniu przez 20 min, od czasu do czasu mieszając. Ze szpinaku usuwamy łodyżki. Podduszamy w naczyniu żaroodpornym na dużym ogniu, dodając masło, do chwili, aż nadmiar wody odparuje.
  3. Dodajemy 2 łyżki śmietany, połowę parmezanu, sól i pieprz. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Każdy naleśnik smarujemy warstwą szpinaku, kładziemy 1/2 plasterka szynki. Składamy w trójkąt. Resztę śmietany rozprowadzamy na dnie naczynia żaroodpornego. Układamy na niej naleśniki. Polewamy sosem pomidorowym i posypujemy parmezanem. Wkładamy do piekarnika na 15 min. Podajemy gorące, udekorowane świeżą bazylią.
  4. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  5. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
obiad kolacja zapiekanka naleśniki szynka zapiekane szpinakiem
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze