Naleśniki - Zapiekane z szynką i szpinakiem

Naleśniki - Zapiekane z szynką i szpinakiem

NaleśnikiZapiekankiSzynki

Czas przygotowania:
70 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 142 głosów)

Składniki:

  • szklanka mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • szklanka wody mineralnej
  • 2 jajka
  • łyżka oleju
  • sól
  • masło klarowane do smażenia
  • szalotka
  • ząbek czosnku
  • 4 gałązki bazylii
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 pomidory
  • gałązka tymianku
  • pieprz
  • 60 dag liści szpinaku
  • 2 i 1/2 łyżki masła
  • 200 ml świeżej śmietany 18%
  • 5 dag tartego parmezanu
  • 4 cienkie plastry szynki gotowanej

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Naleśniki - Zapiekane z szynką i szpinakiem
  • Z mąki, mleka , wody, jajek, oleju i soli robimy ciasto. Smażymy naleśniki na maśle. Szalotkę, czosnek i bazylię siekamy, podsmażamy 5 min na oliwie. Dodajemy rozgniecione pomidory, tymianek, 10 ml wody, sól i pieprz. Gotujemy na małym ogniu przez 20 min, od czasu do czasu mieszając. Ze szpinaku usuwamy łodyżki. Podduszamy w naczyniu żaroodpornym na dużym ogniu, dodając masło, do chwili, aż nadmiar wody odparuje.
  • Dodajemy 2 łyżki śmietany, połowę parmezanu, sól i pieprz. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Każdy naleśnik smarujemy warstwą szpinaku, kładziemy 1/2 plasterka szynki. Składamy w trójkąt. Resztę śmietany rozprowadzamy na dnie naczynia żaroodpornego. Układamy na niej naleśniki. Polewamy sosem pomidorowym i posypujemy parmezanem. Wkładamy do piekarnika na 15 min. Podajemy gorące, udekorowane świeżą bazylią.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy