Zapiekane naleśniki z porem i szynką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przepis na to danie otrzymała od siostry. Krążył u niej po biurze jako kserokopia oryginału. Naleśniki są bardzo pyszne. Oryginał pochodzi z kuchni angielskiej i same naleśniki są wykonane z mąki gryczanej. Dostosowałam go do "mojego&naszego" domowego smaku.
Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy na gładką masę i dostawiamy na chwilę aby ciasto "popracowało". Jeżeli jest zbyt gęste to przed smażeniem dodajemy trochę wody. Z podanej porcji wychodzi około 12-14 naleśników smażonych na patelni 28 cm.
Pory umyć, pokroić na cienkie półplasterki. W rondlu stopić margarynę, wrzucić pory, chwilę smażyć mieszając. Dodać sól, pieprz, gałkę i dusić kilkanaście minut. Pod koniec duszenia wlać śmietanę, odparować. Zdjąć z ognia, dodać szynkę pokrojoną w kostkę. Każdy naleśnik posmarować farszem z porów, posypać odrobiną sera, zwinąć w rulonik.
Żaroodporny półmisek posmarować margaryną, ułożyć ciasno naleśniki i posypać resztką sera. Zapiec około 20 minut.
Podane składniki wystarczą na pokrycie około 12 naleśników.
Komentarze