Zapiekane naleśniki z porem i szynką

Danie w oryginale pochodzi z kuchni angielskiej.

dodany przez: Margolka_2004 margolka_2004

naleśniki szynki przekąski

Czas przygotowania:
60min.
Ocena:

(średnia 4.51 z 193 głosów)

Składniki:

  • Ciasto na naleśniki:
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • Składniki na farsz:
  • 2 duże pory
  • 10dag chudej szynki (drobiowej lub konserwowej wieprzowej)
  • 2 łyżki margaryny
  • pół szklanki śmietany
  • pieprz, sól
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 10 dag sera żółtego ( w oryg. ser grojer, ze względów ekonomicznych ja zastępuję goudą)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Zapiekane naleśniki z porem i szynką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przepis na to danie otrzymała od siostry. Krążył u niej po biurze jako kserokopia oryginału. Naleśniki są bardzo pyszne. Oryginał pochodzi z kuchni angielskiej i same naleśniki są wykonane z mąki gryczanej. Dostosowałam go do "mojego&naszego" domowego smaku.
  • Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy na gładką masę i dostawiamy na chwilę aby ciasto "popracowało". Jeżeli jest zbyt gęste to przed smażeniem dodajemy trochę wody. Z podanej porcji wychodzi około 12-14 naleśników smażonych na patelni 28 cm.
  • Pory umyć, pokroić na cienkie półplasterki. W rondlu stopić margarynę, wrzucić pory, chwilę smażyć mieszając. Dodać sól, pieprz, gałkę i dusić kilkanaście minut. Pod koniec duszenia wlać śmietanę, odparować. Zdjąć z ognia, dodać szynkę pokrojoną w kostkę. Każdy naleśnik posmarować farszem z porów, posypać odrobiną sera, zwinąć w rulonik.
  • Żaroodporny półmisek posmarować margaryną, ułożyć ciasno naleśniki i posypać resztką sera. Zapiec około 20 minut.
  • Podane składniki wystarczą na pokrycie około 12 naleśników.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy