Naleśniki Biszkoptowe Puszyste

Naleśniki biszkoptowe są bardziej puszyste . Poza tym podajemy je tylko na słodko.

biszkoptDeseryNaleśniki

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 204 głosów)

Składniki:

  • Mleko
  • Jaja 5 sztuk
  • Mąka pszenna
  • Woda mineralna
  • Olej
  • Cukier wanilinowy 2 opakowania
  • Sól

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mąkę, mleko dobieramy na oko w zależności ile naleśników chcemy usmażyć. Ciasto powinno być lane, tak żeby gdy nabierzemy je na chochelkę nie przylegało do niej tylko ładnie się lało.
  • Do wysokiego naczynia wsypać mąkę, wlać mleko, dodać 2 łyżki oleju, odrobinę soli do smaku. Oddzielić żółtka od białek. Białka przełożyć w osobne, czyste naczynie, a żółtka dodać do mąki, jaj, mleka... Wszystko razem zmiksować na ciasto naleśnikowe. Miksować ok. 3-4 min po czym dodać odrobinę wody mineralnej. Miksować dalej minutkę. Odstawić na bok.
  • Białka ubić na sztywną pianę. Należy pamiętać ze miska ,w której ubijamy pianę z białek musi być czysta, w innym razie nie ubije nam się piana. Piana jest ubita wtedy gdy miskę przekręcimy do góry dnem, a piana nam się nie odczepia od naczynia . Jeśli mamy już dobrze ubitą pianę wsypujemy do niej 2 opakowania cukru wanilinowego. Możemy być smakowy np. migdałowy bądź zwykły. Ubijamy dalej pianę ok. 2 min.
  • Następnie ubitą pianę ,delikatnie, za pomocą drewnianej łyżki ,bądź zwykłej, łączymy z wcześniej przygotowanym ciastem naleśnikowym. Łączymy powoli żeby do ciasta napuścić jak najwięcej pęcherzyków powietrza żeby nam ładnie urosło. Na koniec dodać ok. 1-2 łyżki proszku do pieczenia.
  • Gdy ciasto już mamy gotowe rozgrzewamy patelnie. Nie dodajemy tłuszczu ponieważ dodaliśmy wcześniej do ciasta i naleśniki by były za tłuste. Najlepiej smażyć na patelni ,do której ciasto nie będzie nam przywierać. Chochelką nabieramy ciasto i smażymy do zarumienia z obu stron. Możemy nabierać więcej ciasta na chochelkę wtedy naleśniki będą grubsze i smaczniejsze.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy