Paluszki rybne to prosty i szybki pomysł na obiad dla całej rodziny. Domowa wersja tego przepisu bije na głowę mrożonki sprzedawane w sklepach, nie tylko pod względem wartości odżywczych, ale i walorów smakowych. Są znacznie bardziej chrupiące na zewnątrz i dużo delikatniejsze w środku. Warto więc zrobić je samodzielnie, gdyż przygotowania trwają tylko kwadrans. Zobaczcie, jak zrobić domowe paluszki rybne i zaserwujcie je swoim domownikom.
StockFood
(średnia 0 z 0 głosów)
Ryba: filety dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy je w 2-centymetrowe paseczki i doprawiamy solą.
Panierka: w misce roztrzepujemy jajko z solą i pieprzem. Na jednym talerzyku wysypujemy mąkę, a na drugim bułkę tartą. Paluszki rybne obtaczamy w mące, następnie zanurzamy w roztrzepanym jajku, a na koniec panierujemy w bułce.
Smażenie: na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego panierowaną rybę. Smażymy na średnim ogniu, aż paluszki rybne będą rumiane z każdej strony.
Porady
- Domowe paluszki rybne można od razu przygotować w większej ilości i zamrozić. Wystarczy je zapanierować i przełożyć do pojemników z pokrywką. Można przechowywać je przez około 12 dni.
- Jak zrobić je w odchudzonej wersji? Wystarczy zmienić smażenie, na pieczenie - będą miały prawie o połowę mniej kalorii. Paluszki rybne z piekarnika smakują równie dobrze, a można je jeść bez wyrzutów sumienia.
- Polecamy podawać je z ryżem lub kremowym puree z pietruszki i ziemniaków. Smacznym pomysłem będzie też dodatek grillowanych warzyw lub blanszowanego szpinaku. Z kolei dzieciom można podać do nich domowe frytki.
- Aby skomponować pełnowartościowe danie, warto podać sos do paluszków rybnych. Szczególnie dobrze będzie tu pasował dressing koperkowy, ziołowy lub czosnkowy.
Komentarze