Serniczki oreo są łatwe do przygotowania i świetnie sprawdzają się na różne uroczystości. W podstawowym wariancie – z polewą z białej czekolady i borówkami – są doskonałe do kawy z przyjaciółką. Z kolei w wersji z kremem z bitej śmietany i serka mascarpone będą odpowiednie na urodzinowe przyjęcie lub baby shower. Miniserniczki z ciastkami oreo można ozdobić w dowolny sposób.
Artur Rogalski
Twaróg: mielimy dwukrotnie lub blendujemy na gładką masę.
Masa na serniczki oreo: mielony twaróg przekładamy do miski, dodajemy serek mascarpone, cukier zwykły, waniliowy, jajko i budyń w proszku. Miksujemy na gładką masę.
Ciastka oreo: kroimy nożem na mniejsze kawałki (nie musi być drobno).
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 180°C, foremki do muffinek wykładamy papilotkami. Na ich dnie układamy pokrojone ciastka, które następnie zalewamy masą sernikową.
Pieczenie: serniczki oreo wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15 min. Wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia.
Polewa z białej czekolady: w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, studzimy i pokrywamy nią upieczone miniserniki.
Dekoracja: wierzch ozdabiamy świeżymi borówkami.
Porady
- Z proporcji podanych w przepisie powinno wyjść 12 miniserniczków.
- Do ich pieczenia sprawdzą się silikonowe lub metalowe foremki. Wygodnym rozwiązaniem jest także specjalna blacha z wgłębieniami na muffinki.
- Do masy sernikowej można dodać zmielony twaróg z wiaderka, jednak trzeba zwrócić uwagę na jego skład – guma guar i substancje stabilizujące nie są potrzebne, a przede wszystkim są niezdrowe. Co więcej, jakość twarogu znacząco zmienia smak deseru, więc warto wybrać sprawdzony produkt.
- Do masy na serniczki można dodać także startą skórkę z cytryny lub pomarańczy.
- Cukier waniliowy warto zrobić samodzielnie, dodając ziarenka z laski w wanilii.
- Serniczki oreo można udekorować także innymi owocami – truskawkami, jeżynami lub malinami oraz listkami mięty.
- Zamiast polewy z białej czekolady, można użyć mleka skondensowanego lub lukru, zrobionego z soku z cytryny i cukru pudru.
Mini serniczki oreo świetnie smakują z kajmakiem, karmelem lub masą krówkową, którą można przygotować na dwa sposoby:
Pieczone serniczki oreo można ozdobić tak, jak standardowe babeczki:
Krem nakładamy na przestudzone serniczki przy pomocy rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
Podobny deser świetnie smakuje również w wersji bez pieczenia. Możemy skorzystać z przepisu na sernik oreo na zimno. Foremki wykładamy papilotkami, na ich dnie układamy ciasteczka oreo, a następnie kładziemy masę serową.
Masę przygotowujemy z bitej śmietany, którą mieszamy z mielonym twarogiem (lub serkiem mascarpone) i cukrem pudrem. Wykładamy ją na pokrojone ciasteczka, a następnie gotowe miniserniczki wkładamy do lodówki na min. 2 godz. Podajemy ze świeżymi owocami.
Komentarze