Serniczki oreo

Ocena:

4.48 (194)

  • 45 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Serniczki oreo są łatwe do przygotowania i świetnie sprawdzają się na różne uroczystości. W podstawowym wariancie – z polewą z białej czekolady i borówkami – są doskonałe do kawy z przyjaciółką. Z kolei w wersji z kremem z bitej śmietany i serka mascarpone będą odpowiednie na urodzinowe przyjęcie lub baby shower. Miniserniczki z ciastkami oreo można ozdobić w dowolny sposób.

Składniki:

  • twaróg  500 g

  • mascarpone  250 g

  • cukier  150 g

  • cukier waniliowy  20 g

  • jajka  1 szt.

  • budyń śmietankowy  60 g

  • ciastka czekoladowe  150 g

  • biała czekolada  50 g

  • borówki  100 g

Serniczki oreo - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Twaróg: mielimy dwukrotnie lub blendujemy na gładką masę.

  • Krok 2:

    Masa na serniczki oreo: mielony twaróg przekładamy do miski, dodajemy serek mascarpone, cukier zwykły, waniliowy, jajko i budyń w proszku. Miksujemy na gładką masę.

  • Krok 3:

    Ciastka oreo: kroimy nożem na mniejsze kawałki (nie musi być drobno).

  • Krok 4:

    Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 180°C, foremki do muffinek wykładamy papilotkami. Na ich dnie układamy pokrojone ciastka, które następnie zalewamy masą sernikową.

  • Krok 5:

    Pieczenie: serniczki oreo wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15 min. Wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia.

  • Krok 6:

    Polewa z białej czekolady: w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, studzimy i pokrywamy nią upieczone miniserniki.

  • Krok 7:

    Dekoracja: wierzch ozdabiamy świeżymi borówkami.

Porady

  • Z proporcji podanych w przepisie powinno wyjść 12 miniserniczków.
  • Do ich pieczenia sprawdzą się silikonowe lub metalowe foremki. Wygodnym rozwiązaniem jest także specjalna blacha z wgłębieniami na muffinki.
  • Do masy sernikowej można dodać zmielony twaróg z wiaderka, jednak trzeba zwrócić uwagę na jego skład – guma guar i substancje stabilizujące nie są potrzebne, a przede wszystkim są niezdrowe. Co więcej, jakość twarogu znacząco zmienia smak deseru, więc warto wybrać sprawdzony produkt.
  • Do masy na serniczki można dodać także startą skórkę z cytryny lub pomarańczy.
  • Cukier waniliowy warto zrobić samodzielnie, dodając ziarenka z laski w wanilii.
  • Serniczki oreo można udekorować także innymi owocami – truskawkami, jeżynami lub malinami oraz listkami mięty.
  • Zamiast polewy z białej czekolady, można użyć mleka skondensowanego lub lukru, zrobionego z soku z cytryny i cukru pudru.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Serniczki oreo z kajmakiem

Mini serniczki oreo świetnie smakują z kajmakiem, karmelem lub masą krówkową, którą można przygotować na dwa sposoby:

  • z mleka skondensowanego – zamkniętą puszkę wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Gotujemy na małej mocy palnika przez 2–3 godziny. Po tym czasie ostrożnie wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Nie otwieramy gorącej puszki, bo może wybuchnąć, 
  • z mleka i cukru – do mleka wsypujemy cukier w proporcji 1:1 (na 1 litr mleka – 1 kg cukru). Całość mieszamy i gotujemy w garnku z grubym dnem przez 2,5–3 godz. na małej mocy palnika.

Serniczki oreo z kremem mascarpone

Pieczone serniczki oreo można ozdobić tak, jak standardowe babeczki:

  • kremem śmietankowym – w łatwy sposób przygotujemy go na bazie bitej śmietany i serka mascarpone,
  • kremem cytrynowym z mascarpone – to inaczej lemon curd, który świetnie smakuje także w innych deserach, np. jako dodatek do tarty cytrynowej,
  • kremem czekoladowym – do bitej śmietany i serka mascarpone dodajemy roztopioną (i przestudzoną) czekoladę mleczną, deserową lub gorzką.

Krem nakładamy na przestudzone serniczki przy pomocy rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.

Serniczki oreo na zimno

Podobny deser świetnie smakuje również w wersji bez pieczenia. Możemy skorzystać z przepisu na sernik oreo na zimno. Foremki wykładamy papilotkami, na ich dnie układamy ciasteczka oreo, a następnie kładziemy masę serową. 

Masę przygotowujemy z bitej śmietany, którą mieszamy z mielonym twarogiem (lub serkiem mascarpone) i cukrem pudrem. Wykładamy ją na pokrojone ciasteczka, a następnie gotowe miniserniczki wkładamy do lodówki na min. 2 godz. Podajemy ze świeżymi owocami.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne