Czarnuszka - skarbnica zdrowia

Te małe ziarenka z powodzeniem mogłyby znaleźć się w domowej apteczce. Są one bowiem tanim i ogólnodostępnym remedium na wiele dolegliwości. Jej lecznicze właściwości są znane już od czasów starożytnych. Czarnuszka pomaga na całe mnóstwo dolegliwości i działa jak naturalny antybiotyk, wykazując działanie przeciwzapalne, antyalergiczne i przeciwgrzybiczne. Wspomaga układ odpornościowy, a także obniża ciśnienie i reguluje poziom cukru we krwi. Co więcej, te małe ziarenka pobudzają trawienie i regulują pracę wątroby oraz trzustki.

Czarnuszka w diecie

Jak wprowadzić czarnuszkę do codziennej diety? Można jeść ją na surowo lub lekko uprażoną na patelni, posypując nią kanapki, sałatki czy zupy. Taki topping z ziarenek nie tylko dodaje smaku, ale i wprowadza element chrupkości, dodający daniom ciekawej struktury. Nasiona czarnuszki doskonale sprawdzają się do wszelkiego rodzaju wypieków. Przygotowując domowy chleb, przekąski z ciasta francuskiego czy kruche tarty, warto posypać ciasto czarnuszką przed upieczeniem. Nasze wypieki nie tylko będą wspaniale pachniały i smakowały, ale także cudownie wyglądały.

Nasionka czarnuszki można także ugotować i wypić powstały napar z dodatkiem miodu i cytryny. Do tego zdrowotnego napoju świetnie będzie pasował również imbir czy kurkuma. Pijąc taki napój, unikniemy infekcji i poprawimy swoją odporność w zimowe, mroźne dni. Innym pomysłem na łatwe wykorzystanie wszystkich dobroczynnych właściwości czarnuszki w kuchni jest stosowanie oleju tłoczonego z jej nasion.

Olej z czarnuszki od kuchni

Olej z czarnuszki to prawdziwa bomba witaminowa. Jest skarbnicą dobrze przyswajalnych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3, Omega-6 i Omega-9. Dodatkowo zawiera cały wachlarz witamin i minerałów, między innymi witaminę E i beta-karoten oraz wapń, magnez, żelazo, sód, potas, selen i cynk. Oprócz wszystkich tych zbawiennych dla nas składników, w oleju z czarnuszki znajdują się również sterole, biotyna i specyficzne olejki eteryczne. 

Wartości odżywcze oleju z czarnuszki w 100 ml: 

Wartość energetyczna 3403 kJ/828 kcal

Tłuszcze, w tym: 92 g

Kwasy tł. nasycone 16 g

Kwasy tł. jednonienasycone 25 g

Kwasy tł. wielonienasycone 51 g

Węglowodany, w tym: 0 g

Cukry 0 g

Białko 0 g

Naturalne kwasy:

Omega-6 (kwas linolowy) 49 g

Omega-9 (kwas oleinowy) 23 g

Należy jednak pamiętać, że na konkretne wartości odżywcze danego oleju z czarnuszki, znacząco wpływa proces jego pozyskiwania. Wybierając swoją buteleczkę, należy więc zwrócić uwagę na to, aby był to produkt najwyższej jakości i ze sprawdzonego źródła. Gdzie szukać dobrego oleju? Unikajmy tych z wielkopowierzchniowych marketów i postawmy na taki bezpośrednio od producenta, który pokonuje możliwie najkrótszą drogę z tłoczni do naszej kuchni. Najwyższej jakości olej z czarnuszki znajdziemy w Manufakturze Sadowskich, gdzie tłoczenie odbywa się w małych partiach. Dzięki temu wszystkie oleje zachowują najwyższą świeżość, a dodatkowo możliwa jest stała kontrola każdej partii. 

Olej z czarnuszki tłoczony przez Manufakturę Sadowskich jest w 100% naturalny, nierafinowany i z pierwszego tłoczenia. W Manufakturze Sadowskich tłoczenie odbywa się powoli, na zimno, zachowując przy tym temperaturę nigdy nie przekraczającą 35 stopni Celsjusza. Sprawia to, że oleje zachowują wszystkie wartości odżywcze. Tłoczenie w małych partiach to gwarancja, że oleje nigdy nie stoją w magazynie, na półce czy w sklepie, oczekując na klienta. Jest to szczególnie ważne, gdyż cenne kwasy Omega, niestety ulatują z olejów z czasem.

Olej z czarnuszki - z czym to się je?

Olej tłoczony z nasion czarnuszki to doskonały składnik do wielu dań i można go stosować w kuchni na wiele sposobów. Należy jednak pamiętać, że nadaje się on tylko do stosowania na zimno, gdyż niestety po podgrzaniu traci swoje cenne właściwości. Jest on fantastyczną bazą do wszelkiego rodzaju dressingów i sosów, przygotowywanych na zimno. Jego charakterystyczny, lekko korzenny smak z nutą goryczki, doskonale podbije smak wszystkich sałatek i surówek. Olej z czarnuszki będzie również zdrową bazą do stworzenia domowego hummusu, w klasycznej wersji z ciecierzycy i tahiny lub w różnych wariacjach smakowych. Jeśli szukamy pomysłu na słodko - możemy dodać kilka kropel do smoothies lub koktajli owocowych, czy do jogurtu z musli. 

Olej z czarnuszki fantastycznie sprawdzi się także jako szybka przystawka w stylu włoskim. Wystarczy odrobinę oleju wlać na talerz i podać go do świeżego pieczywa. Odrywanie kawałków chleba, bagietki czy bułki i maczanie go w najwyższej jakości oleju, to najprostsza, a jednocześnie pyszna forma czekadełka przed głównym daniem.

Przepis na zdrowie

Wśród dziesiątek przepisów na bazie oleju z czarnuszki, jedną z najszybszych i najsmaczniejszych receptur jest domowe pesto. Wystarczy zmiksować ulubione zioła lub warzywa, a do tego orzechy lub pestki i olej z czarnuszki. Opcjonalnie możemy dodać także ser lub, w wersji wegańskiej, płatki drożdżowe. Domowe pesto warto wzbogacić ulubionymi dodatkami, takimi jak czosnek, suszone pomidory czy oliwki. Do takiej szybkiej pasty możemy dodać w zasadzie wszystko, co tylko wpadnie nam do głowy, a następnie do blendera. Pamiętajmy, że olej z czarnuszki ma intensywny smak i zapach, dlatego już niewielka jego ilość zupełnie odmieni charakter każdego dania i doda mu pazura.

Czarnuszkowy posmak pasuje także do wielu innych dań, zarówno na słodko, jak i na słono. Te niepozorne ziarenka mają ogromną moc, dlatego warto czym prędzej zaprosić je do swojej kuchni. Wprowadźcie ziarna i olej z czarnuszki do codziennego menu, a szybko zauważycie ich korzystny wpływ na zdrowie i urodę. Olej z czarnuszki możecie dodawać do wielu dań, tworząc niezliczone kombinacje. Rozwijajcie kuchenną kreatywność i szukajcie swoich własnych połączeń smakowych. Życzymy Wam smacznych kulinarnych eksperymentów!

 

Artykuł powstał we współpracy z marką Manufaktura Sadowskich.