Likier bananowy

Likier bananowy ma wyjątkowy i interesujący smak. Jest bardzo oryginalny, a przy tym łatwy w przygotowaniu – każdy sobie z tym poradzi! Jego najważniejszym składnikiem są oczywiście banany, które należy przerobić na papkę, wymieszać z cukrowym syropem i zalać wódką. Można również przygotować go na spirytusie. Podajemy sprawdzony przepis na ten niebanalny trunek.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

napoje alkohole

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.38 z 152 głosów)


Likier bananowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Banany: owoce myjemy, obieramy ze skórki, odcinamy końcówki z obu stron, a następnie je rozgniatamy, np. widelcem lub miksujemy blenderem.

  • 2.

    Syrop cukrowy: wodę wlewamy do garnka, dodajemy cukier, całość doprowadzamy do wrzenia – ciągle mieszamy, żeby uniknąć przypalenia. Następnie zdejmujemy go z ognia, dodajemy wanilię, mieszamy. Pozostawiamy do wystygnięcia, ale nie całkowitego, syrop powinien być ciepły.

  • 3.

    Likier z bananów: papkę przekładamy do czystego słoika, wlewamy syrop cukrowy i wódkę. Zakręcamy i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na 3–4 dni. Dodatkowo 1–2 razy dziennie potrząsamy słoikiem, żeby składniki dobrze się wymieszały. Po tym czasie likier przelewamy przez sitko, żeby usunąć większe kawałki bananów i uzyskać w miarę klarowny alkohol. Likier bananowy odstawiamy na miesiąc, żeby nabrał mocy.

Porady

  • Likier bananowy można przygotować na wiele sposobów, sięgając na przykład po odmienne dodatki. Dobrze pasuje tu ekstrakt waniliowy, ale można również sięgnąć po laskę wanilii.
  • Bardziej kremowy smak można za to uzyskać dodając do mieszanki mleko skondensowane. Likier z mlekiem skondensowanym będzie trzeba niestety szybciej wypić, za to będzie miał cudowny, słodki i kremowy smak.
  • Kieliszki do likieru powinny być smukłe i obowiązkowo z nóżką, za którą trzymamy, pijąc alkohol. Ich pojemność to ok. 60 ml.
  • Likier do kieliszka wlewa się do ¾ wysokości, ponieważ to dość mocny trunek, warto dozować go sobie z umiarem.
  • Do przyrządzenia likieru bananowego przyda się też sitko, przez które przelejemy większe części bananów, żeby uzyskać jak najbardziej klarowny płyn, a także lejek, żeby można było swobodnie przelać go do butelki lub karafki.

Notka redakcyjna

Z czym pić likier bananowy?

Likier bananowy najlepiej smakuje sam, ale będzie też doskonałym dodatkiem do pysznych deserów. Można nim polać lody i ciasta. Likier z bananów jest też składnikiem wielu smacznych koktajli, jak na przykład Tropical Tease, Absolutely Fruity, Flying Monkey czy KimmBerry, wykonywany między innymi z dodatkiem soku żurawinowego. Smak banana bardzo dobrze komponuje się z żurawiną.


Najpopularniejszy drink z likierem bananowym to zaś Bananaball, który przygotowuje się z dodatkiem wódki i soku pomarańczowego. Bananaball najlepiej podawać z kruszonym lodem. Likier bananowy można dodawać do innych alkoholi – wybornie smakuje na przykład z rumem. Można wypijać go również z lemoniadą – to interesujące połączenie smakowe, które sprawdzi się zwłaszcza latem.

 

Jakie banany na likier?

Likier bananowy można przygotować zarówno z bananów świeżych, jak i z bananów suszonych. Gotowy likier z suszonych bananów można też zmieszać z likierem z bananów świeżych – powstaje jeszcze lepszy smak. W wersji suszonej owoce te możemy znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością.


Jeśli zdecydowaliśmy się na świeże banany, musimy rozsądnie wybrać te właściwe, ponieważ szybko mogą one uwolnić specyficzne, ziemiste aromaty, które na pewno nie nadadzą likierowi należytego smaku i zapachu. Najlepiej wykonywać go z dojrzałych bananów – wręcz nieco przejrzałych, bo takie są najbardziej aromatyczne. Warto więc zakupić banany z ciemną skórką lub zaczekać aż skórka ściemnieje. W praktyce jednak przygotowanie likieru z suszonym bananów jest dużo wygodniejsze i mniej uciążliwe. Można je pozostawić do maceracji na tak długo jak się chce, a im dłużej, tym lepszy się uzyska efekt.


Ile może stać likier bananowy?

Likier z bananów warto przechowywać w lodówce. Tego rodzaju trunki najlepiej smakują na chłodno, a przy tym są dłużej zdatne do spożycia. Dodatek spirytusu czy wysokoprocentowej wódki świetnie je konserwuje, jednak trzeba zwracać uwagę również na inne dodatki. Jeśli do likieru dodaliśmy na przykład mleko skondensowane, czas zdatności do spożycia skraca się – w takim wypadku przechowujmy likier w lodówce i wypijmy go w ciągu 2 tygodni.


Prostsze przepisy – gdy do bananów dodajemy jedynie wódkę, wodę, cukier i ekstrakt waniliowy dla smaku – pozwalają na przygotowanie trwalszych likierów, które z czasem nabierają mocy. Warto więc przelać gotowy likier do butelki i odstawić go na miesiąc, by wzmocnił się jego smak. Po tym czasie można swobodnie otworzyć butelkę i cieszyć się wybornym smakiem tego oryginalnego likieru.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy