Lekki torcik à la tiramisu

Lekki torcik à la tiramisu to wariacja na temat znanego włoskiego deseru na bazie mascarpone.W oryginalnym przepisie biszkopty nasącza się kawą i likierem migdałowym. Przepis można przygotować w szklanej misie, która atrakcyjnie wyeksponuje warstwy torciku. Lekki torcik à la tiramisu to pomysł na łatwy deser bez pieczenia. Nawet osoby niemające dużego doświadczenia w kuchni poradzą sobie z przygotowaniem. 

Deserydeser na zimnotiramisu

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.47 z 163 głosów)

Kroki wykonania:

  • ciasteczka-czekoladowe-iStock-min1.Na spód: tortownicę o śr. 23 cm wykładamy pergaminem. Ciastka wkładamy do
    woreczka foliowego i rozdrabniamy je za pomocą wałka, mieszamy z roztopionym masłem. Masą ciasteczkową wylepiamy dno tortownicy i schładzamy w lodówce.
  • czekolada-fot.iStock-min2.Na I warstwę: pokruszoną czekoladę, śmietanę i likier umieszczamy w rondlu i roztapiamy na małym ogniu, szybko mieszając. Lekko przestudzony krem wylewamy na przygotowany spód. Schładzamy w lodówce przez co najmniej 3 godz., aż krem czekoladowy stężeje.
  • skorka-pomaranczowa-iStock-min3.Na II warstwę: serek śmietankowy mieszamy ze śmietaną ubitą z ekstraktem waniliowym, skórką otartą z pomarańczy i cukrem pudrem. Masę serową równomiernie rozprowadzamy na warstwie czekoladowej. Sernik umieszczamy z powrotem w lodówce na kilka godzin lub całą noc. Deser możemy przygotować dwa dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Przed podaniem wyjmujemy deser z lodówki, odcinamy nożem brzegi i zdejmujemy obręcz tortownicy. Wierzch oprószamy kakao i grubo pokruszoną kawą. Podajemy od razu.

Porady

W przepisie wykorzystano:

  • kruche czekoladowe ciasteczka
  • śmietanę kremówkę 36 %
  • kremowy serek śmietankowy
  • gorzkie kakao
  • grubo zmielone ziarna kawy do dekoracji

Notka redakcyjna

Lekki torcik à la tiramisu można rozdzielić do mniejszych pucharków i serwować jako porcję deseru. W szklanych naczyniach będzie się pięknie prezentować, a rozdzielenie do mniejszych naczyń ułatwi serwowanie. Jeśli chcemy być bliżej oryginalnego przepisu likier kawowy zamieńmy na likier migdałowy typu amaretto. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy