W misce rozkruszamy drożdże, zalewamy ciepłą wodą, mieszamy do rozpuszczenia. Wsypujemy mąkę, sól, wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy olej, ciasto powinno być elastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość rozciągamy je na blasze i podpiekamy ok. 15 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, smarujemy koncentratem, posypujemy przyprawą do pizzy i kolejno układamy: pokrojone w plasterki pieczarki, kiełbasę, cebulę pokrojoną w piórka. Powyższe składniki można przesmażyć jeśli mamy mało czasu na pieczenie, ale wtedy pizza ma inny smak. Na to "wysypujemy" paprykę pokrojoną w kostkę. Po wierzchu posypujemy ostrą czerwoną papryką w proszku i czosnkiem granulowanym. Pieczemy ok 30 minut w 180st. Po tym czasie wyjmujemy pizzę, obsypujemy startym żółtym serem (na tarce o dużych oczkach) i posypujemy prażoną cebulką. Zapiekamy do momentu, aż ser się rozpuści. Podajemy polaną ketchupem. Smacznego ;)
Komentarze