Wegańskie krokiety z kapustą i grzybami

Ocena:

4.46 (165)

Całkowicie roślinne krokiety to idealna potrawa na wegańskie święta, ale nie tylko. Przepis jest prosty, danie w smaku nie różni się niczym od tradycyjnego.

Składniki:

  • Na naleśniki:
    2 szklanki mąki
    1 szklanka mleka roślinnego (np. owsianego)
    ½ szklanki gazowanej wody
    2 łyżki oleju
    sól
    szczypta kurkumy

    Na farsz:
    800 g kiszonej kapusty
    1 szkl. suszonych grzybów
    1 cebula
    kilka liści laurowych
    kilka ziaren ziela angielskiego
    1 łyżeczka cukru
    sól

  • pieprz

    Dodatkowo:
    1 szkl. mleka roślinnego
    bułka tarta

Wegańskie krokiety z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Naleśniki przygotowujemy według tego przepisu.

    Farsz

    Grzyby namaczamy w wodzie przez noc. Odcedzamy i kroimy w kostkę. Kapustę siekamy na drobniejsze części. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy na szklisto. Kapustę z grzybami gotujemy w wodzie lub bulionie warzywnym do miękkości. Następnie odcedzamy

  • dodajemy cebulkę i doprawiamy solą
  • cukrem i pieprzem. Podsmażamy kapustę jeszcze przez kilka minut
  • aby pozbyć się nadmiaru wody. Łączymy z grzybami.

    Krokiety

    Na naleśniki nakładamy farsz i zwijamy

  • składając brzegi do środka. Moczymy je w mleku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z każdej strony na złoty kolor.

    To danie doskonale komponuje się z barszczem z kiszonych buraków.

     

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne