Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Ocena:

4.47 (189)

  • 1 godz. 20 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Zupa pieczarkowa z ziemniakami to prosty, szybki i zdrowy obiad dla całej rodziny. Przepis jest banalnie prosty, jednak często pojawiają się wątpliwości, jak zrobić dobrą zupę pieczarkową. Czy pieczarki do zupy trzeba podsmażyć? Ile gotować pieczarki w zupie? Rozwiewamy wszystkie te wątpliwości. Oto tradycyjna zupa pieczarkowa, jak z kuchni naszych babć! Przepis pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" 6/2019- najnowszy numer już w sprzedaży! 

Składniki:

  • bulion warzywny  1.5 l

  • pieczarki  600 g

  • ziemniaki  3 szt.

  • marchewka  1 szt.

  • cebula  1 szt.

  • czosnek  1 ząbek

  • olej  10 g

  • mąka  10 g

  • śmietana 18%  50 g

  • chleb tostowy  4 kromki

  • szczypiorek  2 łyżki stołowe

  • masło  20 g

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

Zupa pieczarkowa z ziemniakami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i siekamy. Na łyżce oleju szklimy cebulę, a następnie dodajemy pieczarki i wszystko razem smażymy około 10 minut, mieszając co jakiś czas. Zupa pieczarkowa z podsmażonymi grzybami będzie bardziej aromatyczna. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem.

    Pieczarki krojenie - omlet z pieczarkami
  • Krok 2:

    Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki powinny być gotowane w osolonej wodzie dosłownie przez dosłownie kilka minut, aby były ugotowane, ale wciąż jędrne. W tym czasie na patelni podsmażamy na maśle pieczywo pokrojone w kostkę. Gotowe grzanki zdejmujemy z patelni – tradycyjna zupa pieczarkowa z ich dodatkiem będzie smakować jeszcze lepiej. 

    grzanki
  • Krok 3:

    W garnku podgrzewamy bulion i dodajemy do niego startą na dużych oczkach marchewkę oraz usmażone wcześniej pieczarki z cebulą i czosnkiem. Wszystko gotujemy przez kilkanaście minut. Na koniec dodajemy ugotowane wcześniej ziemniaki i posiekaną natkę pietruszki. Pieczarkowa z ziemniakami powinna być jeszcze doprawiona solą i pieprzem. Mąkę mieszamy z odrobiną wody, dodajemy śmietanę i hartujemy odrobiną gorącego bulionu. Wlewamy do garnka i gotujemy wszystko razem jeszcze przez kilka minut.  Zupa pieczarkowa ze śmietaną jest gęstsza i bardziej sycąca.

    zupa marchewkowa

Porady

  • Zupa pieczarkowa z mrożonych pieczarek wcale nie jest gorsza w smaku! Mrożone pieczarki należy podsmażyć tak samo, jak te świeże (należy pamiętać o dokładnym odparowaniu lub odlaniu nadmiaru wody!). Sprawdź poradnik, jak mrozić grzyby.
  • Zupa pieczarkowa na rosole to dobry pomysł, aby wykorzystać zupę z poprzedniego dnia.
  • Zupa pieczarkowa bez śmietany będzie mniej kaloryczna oraz bardziej rzadka. Nie zmienia to faktu, że ze śmietaną czy bez na pewno będzie pyszna! Śmietanę można zastąpić mniej tłustym jogurtem naturalnym.
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak ugotować zupę pieczarkową z ziemniakami?

Zupa pieczarkowa bez mięsa, na bulionie warzywnym, to pyszny obiad. Bez problemu można przygotować go dzień wcześniej i odgrzać przed samym podaniem. Pieczarkowa z ziemniakami jest sycąca. Oto nasz przepis - zupa pieczarkowa z ziemniakami krok po kroku. Warto zacząć od podsmażenia grzybów. Młode pieczarki wystarczy obmyć z brudu – nie trzeba ich obierać. Pokrojone pieczarki należy podsmażyć z cebulką. Ziemniaki podgotować w osobnym garnku. Następnie zagotować bulion z marchewką i pieczarkami. Zupa pieczarkowa bez mięsa przygotowana jest na bulionie warzywnym. Danie to można ugotować również na wywarze mięsnym. Zupa pieczarkowa na rosole ma bardziej tłusty smak. Jeśli zostało nam trochę rosołu z poprzedniego dnia, to jest to świetny sposób, aby go wykorzystać! Zupa pieczarkowa będzie bardziej aromatyczna, im dłużej bulion był gotowany.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami czy makaronem?

Stare porzekadło mówi, że o gustach się nie dyskutuje. Zupa pieczarkowa z ziemniakami oraz zupa pieczarkowa z makaronem to dwie świetne wersje tego samego dania. Zupa pieczarkowa z makaronem może być ugotowana w jednym garnku! W momencie, gdy doprowadzimy zupę do wrzenia należy wsypać odpowiednią ilość makaronu i gotować do miękkości. Warto pamiętać, że makaron podwoi swoją objętość! Ugotowanie makaronu w zupie ją zagęści. Innym sposobem, aby zupa pieczarkowa była bardziej treściwa jest dodanie do niej śmietany, odrobiny zasmażki lub serka topionego. W każdej z tych wersji tradycyjna zupa pieczarkowa będzie pyszna, jak w kuchni naszych mam!

Sprawdź też przepis na aksamitną zupę pieczarkowa z serem.
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne