Zupa pieczarkowa

zupa

Zupy

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 189 głosów)

Składniki:

  • pieczarki 80 dag
  • ziemniaki 6-7 sztuk
  • marchewka 3 szt
  • pietruszka 1 szt
  • ziele angielskie 3 ziarenka
  • listek laurowy 1 szt
  • śmietana 18% do zup 1 opakowanie
  • mąka 2 łyżki
  • kostki rosołowe 2 szt
  • margaryna 3 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • koperek

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • W 2,5 litrach wody gotujemy warzywa i przyprawy.
  • Pieczarki kroimy i smażymy na margarynie do odparowania wody.
  • Dobrze przyrumienione wrzucamy do zupy razem z ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Gotujemy zupę około 30 minut. Wyjmujemy marchewkę i pietruszkę, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do zupy.
  • Mąkę rozrabiamy odrobiną wody - dodajemy do zupy. Do śmietany dodajemy po trochu gorącej zupy - całość wlewamy do garnka. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Dla fanów gęstych zup proponuję wsypać trochę drobnego makaronu i pogotować około 10 minut.
  • Zupe podajemy z dodatkiem koperku.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy