Fit leniwe

Zdrowa dieta i ukochane kluski nie idą ze sobą w parze? Ta wersja jest zdrowa! Przepis pochodzi z książki "Dieta ze smakiem" Kingi Paruzel.

PierogiKluskikluski leniwe

Czas przygotowania:
25 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 191 głosów)

Składniki:

  • 250 g chudego twarogu
  • 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej (może być kasza manna)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 1 jajko szczypta soli

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Twaróg wymieszać z jajkiem, solą, mąką pszenną i mąką kukurydzianą (nie skrobią kukurydzianą).
  • Z masy twarogowej uformować wałek i kroić go pod kątem na kluseczki o grubości 1 cm (gdyby masa źle się formowała, należy podsypać stolnicę mąką).
  • Kopytka gotować w osolonym wrzątku około 4 minut, do momentu kiedy wypłyną na powierzchnię. Na patelni rozpuścić olej kokosowy. Kopytka polać tłuszczem i posypać cukrem kokosowym.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy