Kluski leniwe zapiekane

Kluski leniwe można serowować gotowane lub dodatkowo zapiekane - bardzo proste, a wyjątkowo pyszne.

PierogiKluski

Czas przygotowania:
35 min.
Ocena:

(średnia 4.43 z 157 głosów)

Składniki:

  • 3 jajka
  • 50 dag twarogu
  • 2 łyżki masła
  • 15 dag mąki
  • sól
  • masło i tarta bułka do polania

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Żółtka oddzielamy od białek. Twaróg mielemy. Masło ucieramy w misce, wbijamy po jednym żółtku, stale ucierając, dodajemy twaróg.
  • Z białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy ją na przemian z mąką do utartego sera, mieszamy delikatnie, lekko solimy.
  • Ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną cienko mąką i toczymy z niego wałek o średnicy 2,5 cm. Spłaszczamy go i tępą stroną noża odciskamy wzór w formie kratki. Kroimy ukośnie na kawałki szerokości 1,5 cm.
  • Zagotowujemy osoloną wodę w płaskim garnku i wrzucamy kluski. Gdy wypłyną, sprawdzamy jedną, czy nie jest surowa.
  • Wyjmujemy łyżką cedzakową na sito i odcedzamy.
  • Masło topimy, dodajemy tartą bułkę, rumienimy i polewamy kluski.
  • Polecamy je zapiekane: ugotowane wkładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem z żółtek utartych z cukrem i rozprowadzonych mlekiem.
  • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy.
  • Podając, posypujemy cukrem pudrem i cynamonem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 10/2016

Porady

Zobacz też: przepis na parowańce

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy