fot. Artur Rogalski, stylizacja. Anna Borowska
4.42 (158)
Kluski leniwe można serowować gotowane lub dodatkowo zapiekane - bardzo proste, a wyjątkowo pyszne.
jajka 3 szt.
twaróg 500 g
masło 75 g
mąka 150 g
sól 6 g
bułka tarta 15 g
Ciasto na kluski: żółtka oddzielamy od białek. Twaróg mielimy. Ucieramy go z dwiema łyżkami masła i żółtkami. Z białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy ją na przemian z mąką do masy serowej. Mieszamy delikatnie, lekko solimy.
Formowanie klusek: ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Toczymy z niego wałek o średnicy 2,5 cm. Spłaszczamy go i tępą stroną noża odciskamy wzór w formie kratki. Kroimy ukośnie na kawałki szerokości 1,5 cm.
Gotowanie: wrzucamy kluski do wrzącej, osolonej wody. Gdy wypłyną, sprawdzamy jedną, czy nie jest surowa. Wyjmujemy łyżką cedzakową na sito i odcedzamy.
Zasmażka: trzy łyżki masła topimy. Dodajemy tartą bułkę. Rumienimy zasmażkę i polewamy nią kluski.
Zapiekanie: ugotowane kluski leniwe wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Polecamy zalać je sosem z żółtek utartych z cukrem i rozprowadzonych mlekiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy. Podajemy posypane cukrem pudrem i cynamonem.
Porady
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 10/2016
Zobacz też: przepis na parowańce