REKLAMA

Klopsiki z cukinii

Klopsiki z cukinii to najlepszy wybór na codzienny obiad. Połączenie świeżych warzyw, mięsa to idealne zestawienie składników, które lubisz. Zatem do dzieła i smacznego!

dodany przez: Dobre Rady

dania mięsne klopsiki

Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.41 z 152 głosów)


Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego
  • jajko
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz
  • cukinia
  • natka pietruszki
  • młoda kapusta
  • masło

Okazje:

Kroki przygotowania:

  • Mięso przekładamy do miski dodajemy bułkę tartą, wbijamy jajko i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, łyżkę posiekanej natki, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Mięso wyrabiamy do połączenia składników. Cukinie kroimy wzdłuż na cienkie paski. Cukinie układamy na sicie i przelewamy wrzącą wodą i osuszamy następnie smarujemy olejem. Piekarnik nagrzewamy do 180 C.
  • Z mięsa formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie każdą owijamy plastrem cukinii i spinamy wykałaczką.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy kulki mięsne. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 25 minut. Kapustę kroimy na drobno.
  • Na patelni rozgrzewamy masło wkładamy kapustę delikatnie doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na małym ogniu ciągle mieszając około 5 minut. Klopsiki podajemy z młodą kapustą.

Porady

Zobacz też: Placki cukiniowe z salsą i dipem czosnkowym

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy