Klopsiki z cukinii

Ocena:

4.41 (152)

  • 50 min.
  • dla 5 osób

Klopsiki z cukinii to najlepszy wybór na codzienny obiad. Połączenie świeżych warzyw, mięsa to idealne zestawienie składników, które lubisz. Zatem do dzieła i smacznego!

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego
  • jajko
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz
  • cukinia
  • natka pietruszki
  • młoda kapusta
  • masło

Klopsiki z cukinii - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso przekładamy do miski dodajemy bułkę tartą, wbijamy jajko i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, łyżkę posiekanej natki, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Mięso wyrabiamy do połączenia składników. Cukinie kroimy wzdłuż na cienkie paski. Cukinie układamy na sicie i przelewamy wrzącą wodą i osuszamy następnie smarujemy olejem. Piekarnik nagrzewamy do 180 C.
  • Z mięsa formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie każdą owijamy plastrem cukinii i spinamy wykałaczką.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy kulki mięsne. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 25 minut. Kapustę kroimy na drobno.
  • Na patelni rozgrzewamy masło wkładamy kapustę delikatnie doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na małym ogniu ciągle mieszając około 5 minut. Klopsiki podajemy z młodą kapustą.

Porady

Zobacz też: Placki cukiniowe z salsą i dipem czosnkowym

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne