klopsiki_w_sosie_serowym

Klopsiki w sosie serowym.

Ocena:

4.46 (180)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
Pyszne klopsiki w serowym sosie.

Składniki:

  • * 0,5 kg mięsa mielonego klopsowego wieprzowo-wołowego
  • * ok.1/2 szklanki bułki tartej
  • * 1 jajko
  • * 1 mini kosteczka Knorr o smaku smażonej cebulki
  • * 1 łyżeczka czosnku suszonego granulowanego
  • * pieprz świeżo zmielony
  • * 1 płaska łyżeczka soli
  • * 1 kostka bulionowa wołowo- drobiowa (bulion królewski Winiary
  • * 0,3 l śmietany kremówki 30 %
  • * 20 dag tartego parmezanu
  • * 2 żółtka
  • * 2 liście laurowe
  • * 5 ziaren ziela angielskiego
  • * 6 ziarenek pieprzu
  • * sól,pieprz
  • *

Klopsiki w sosie serowym. - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą, pieprzem świeżo zmielonym,rozkruszoną kosteczką Knorr smażona cebulka ,czosnkiem granulowanym i łyżeczką soli.Dobrze wymieszać masę , by składniki się połączyły. Zagotować wodę z liśćmi laurowymi,zielem angielskim i ziarenkami pieprzu.Ew. dosolić. Do wrzącego bulionu wrzucać uformowane małe klopsiki (ok.22sztuk ).Gotować ok. 0,5 godz od momentu wypłynięcia na wierzch.Po tym czasie wyjąć klopsiki.1 szklankę bulionu wykorzystamy do sosu, resztę można zużyć jako bazę do zupy. Kremówkę lekko ubić trzepaczką, dodać żółtka, posolić i opieprzyć świeżo zmielonym pieprzem, ręcznie ubijać trzepaczką.Pod koniec dodać parmezan i nadal ubijać.Bulion zagotować, powoli wlewać masę serową i podgrzewać do zagotowania ,aż zgęstnieje (nie gotować). Wrzucić do sosu klopsiki. Podawać z ziemniakami z wody, posypać zieleniną (np.szczypiorkiem).
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne