Kotlety ziemniaczane z kurczakiem wyglądają apetycznie i z pewnością zachwycą niejedno podniebienie. Możemy je podać w wersji solo lub z dodatkiem świeżej sałaty. Polane sosem grzybowym lub koperkowym fantastycznie sprawdzą się na obiad. Poniżej podajemy przepis na idealne kotlety ziemniaczane z kurczakiem.
Artur Rogalski
(średnia 0 z 0 głosów)
Ziemniaki: obieramy ze skórki. Gotujemy je w osolonej wodzie przez około 20–30 minut, aż będą miękkie. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia, a następnie przeciskamy je przez praskę.
Ser żółty: ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Natka pietruszki: myjemy ją, osuszamy ręcznikiem papierowym i siekamy.
Kurczak: kroimy go na drobne kawałki. Następnie łączymy go z solą i pieprzem. W międzyczasie rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy mięso i smażymy. Na końcu odstawiamy go do ostygnięcia.
Masa ziemniaczana: ugotowane ziemniaki łączymy z dwoma jajkami oraz mąką.
Farsz: do miski wrzucamy usmażonego kurczaka, ser oraz natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy.
Formowanie kotletów: masę ziemniaczaną dzielimy na około 12–14 części. Każdą z nich lekko spłaszczamy. Na środek nakładamy niewielką ilość farszu, a następnie zamykamy go poprzez sklejenie boków masy ziemniaczanej.
Smażenie: kotlety zanurzamy w jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy je z obu stron na rozgrzanym oleju.
Podanie: kotlety ziemniaczane z kurczakiem podajemy w towarzystwie świeżej sałaty.
Porady
- Kotlety ziemniaczane z kurczakiem polecamy polać sosem grzybowym lub koperkowym. W takim wydaniu wspaniale sprawdzą się na obiad.
- W wersji wegetariańskiej pomijamy kurczaka. Możemy zastąpić go również pieczarkami, maślakami, czy prawdziwkami.
- Kotlety ziemniaczane warto wzbogacić w świeżo posiekane liście bazylii, czy oregano.
- Do przygotowania dania z powodzeniem użyjemy ziemniaków, które zostały z poprzedniego obiadu.
- Farsz do kotletów możemy zrobić na bazie mielonego mięsa wieprzowego i posiekanej cebuli. W ten sposób przygotujemy wyjątkową potrawę – farszynki.
- Kotlety ziemniaczane z kurczakiem świetnie smakują w towarzystwie świeżych warzyw takich jak ogórki, sałata, czy papryka.
- Jeśli nie chcemy smażyć kotletów, równie dobrze możemy je upiec. W takiej sytuacji wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
Komentarze