Ostatnimi czasy dieta ketogeniczna stała się bardzo popularna, więc w sieci i książkach kucharskich pojawia się coraz to nowsze keto przepisy nie tylko na obiady, ale i desery. Choć wydawać by się mogło, że wypieki bez mąki i cukru nie są możliwe, to każdy, kto zje keto ciasto jogurtowe od razu zmienia zdanie. Zobaczcie ten genialny w swojej prostocie przepis, a będziecie zajadali się kolejnymi kawałkami bez wyrzutów sumienia.

Co znaczy keto ciasto?

Dieta keto bazuje na spożywaniu sporej ilości zdrowych tłuszczy, przy jednoczesnej eliminacji węglowodanów. Pojawiają się w niej więc mięsa, jajka czy tłusty nabiał, za to nie ma miejsca na cukier, zboża i większość owoców. Jak więc wobec tych zasad przygotowywać więc puszysty i wyrośnięty wypiek? Wbrew pozorom to nie takie trudne. Zazwyczaj przepisy na keto ciasta opierają się na zastąpienie mąki pszennej zmielonymi na pył orzechami bądź nasionami. Świetnie sprawdzą się tu więc niskowęglowodanowe mąki, takie jak kokosowa, migdałowa czy ta z nasion chia.

Jak zrobić keto ciasto jogurtowe?

Najprostszy przepis na ciasto jogurtowe bez mąki składa się z jajek, masła, gęstego jogurtu i zmielonych wiórkach kokosowych. Do tego przyda się jeszcze jakieś słodzidło, jednak przy wykluczeniu cukru warto postawić na erytrytol lub stewię, które nie zawierają węglowodanów, a wciąż dają przyjemną słodycz. Ostatnim elementem są dowolne ulubione owoce, jednak na diecie keto poleca się te o niskiej zawartości cukru, takie jak borówki, truskawki, maliny, jagody i jeżyny. Wszystko wystarczy wymieszać na jednolitą masę, a reszta zrobi się już sama w piekarniku.

Taka forma świetnie się sprawdzi do tego ciasta:

Przepis na keto ciasto jogurtowe bez mąki

Składniki:

  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 100 g mączki kokosowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g masła
  • 3 jajka
  • około 70 g erytrolu (lub innego słodzika)
  • 300 g ulubionych owoców

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie ubijamy jajka, a następnie wlewamy masło, jogurt, słodzik, proszek do pieczenia oraz mąkę kokosową i miksujemy wszystko na gładką masę.

Formę smarujemy masłem i przelewamy do niej keto ciasto jogurtowe. Na wierzchu układamy owoce i wstawiamy całość do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 45 minut. 

Źródło: jadietetyk.pl