Karnawałowe Faworki

Chrupiące faworki z cukrem pudrem.

Dodany przez:

Karnawałowe Faworki

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Kalorie:
200 kcal
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 2.75 z 4 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • - mąka pszenna - ok. 1,5 szklanki
  • - spirytus - 1 łyżka
  • - żółtka - 2 szt
  • - cukier puder - 1 łyżeczka
  • - śmietana kwaśna 18 % - 100 g
  • - sól - 1 szczypta
  • - smalec / planta do smażenia - ok. 250 g

Przygotowanie

  1. Mąkę mieszamy ze śmietaną
  2. ( siekając nożem ).
  3. Dodajemy żółtka , spirytus i szczyptę soli.
  4. Dokładnie wyrabiamy
  5. ( jeśli będzie się kleiło , podsypujemy mąką ).
  6. Wyrobione ciasto tłuczemy wałkiem przez kilka minut , składając co chwilę na pół.
  7. Przykrywamy pieluchą lub ściereczką i odstawiamy na ok. 10 - 15 minut.
  8. Rozwałkowujemy na cieniutki placek.
  9. Kroimy nożem lub radełkiem na paski szerokości ok. 2,5 cm cm i długości ok. 12 cm.
  10. Każdy pasek nacinamy wzdłuż w środku i przewijamy przez dziurkę.
  11. Smalec rozgrzewamy w garnku bardzo mocno i wrzucamy po kilka faworków, smażąc na złoty kolor.
  12. Odsączamy na papierowym ręczniku.
  13. Posypujemy obficie cukrem pudrem!
  14. Zajadamy!
  15. Smacznego!
deser wegetariańska dla dzieci faworki karnawał chrust
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze