Karnawałowe Faworki

Chrupiące faworki z cukrem pudrem.

Deseryfaworki

Czas przygotowania:
45 min.
Kalorie:
200 kcal
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 185 głosów)

Składniki:

  • - mąka pszenna - ok. 1,5 szklanki
  • - spirytus - 1 łyżka
  • - żółtka - 2 szt
  • - cukier puder - 1 łyżeczka
  • - śmietana kwaśna 18 % - 100 g
  • - sól - 1 szczypta
  • - smalec / planta do smażenia - ok. 250 g

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mąkę mieszamy ze śmietaną
  • ( siekając nożem ).
  • Dodajemy żółtka , spirytus i szczyptę soli.
  • Dokładnie wyrabiamy
  • ( jeśli będzie się kleiło , podsypujemy mąką ).
  • Wyrobione ciasto tłuczemy wałkiem przez kilka minut , składając co chwilę na pół.
  • Przykrywamy pieluchą lub ściereczką i odstawiamy na ok. 10 - 15 minut.
  • Rozwałkowujemy na cieniutki placek.
  • Kroimy nożem lub radełkiem na paski szerokości ok. 2,5 cm cm i długości ok. 12 cm.
  • Każdy pasek nacinamy wzdłuż w środku i przewijamy przez dziurkę.
  • Smalec rozgrzewamy w garnku bardzo mocno i wrzucamy po kilka faworków, smażąc na złoty kolor.
  • Odsączamy na papierowym ręczniku.
  • Posypujemy obficie cukrem pudrem!
  • Zajadamy!
  • Smacznego!

Kalorie: 200

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy