Makaron z krewetkami i warzywami - orientalny smak

Makaron w wersji orientalnej

Dodany przez:

Makaron z krewetkami i warzywami - orientalny smak

Makarony

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.4 z 5 głosów)

Składniki

  • - około 200 gram makaronu, ja używam zazwyczaj pełnoziarnistego - polecam ;)
  • - opakowanie warzyw orientalnych na patelnię z przyprawą orientalną,
  • - duża garść krewetek średnich lub dużych- mogą być świeże, ja akurat skorzystałam z mrożonych które miałam w lodówce
  • - trochę oleju do smażenie( ja używam ryżowego- polecam :) )
  • - sos sojowy
  • - 2 ząbki czosnku
  • - bazylia
  • - imbir ( świeży- starty lub suszony)
  • - kurkuma

Przygotowanie

  1. W osolonej wodzie z szczyptą soli i kroplą oleju ugotować al dente makaron( ok 9 minut) . Przepłukać zimną wodą i odstawić na sitku do odcedzenia.
  2. Na patelni rozgrzać kroplę oleju, dodać warzywa, czosnek wyciśnięty przez praskę i smażyć ok 5 minut pod przykryciem, następnie dodać przyprawę orientalną, która była dołączona do warzyw, szczyptę imbiru,szczyptę kurkumy oraz bazylii do smaku wymieszać warzywa z przyprawami i dodać rozmrożone lub świeże krewetki, następnie dodać do smaku sosu sojowego i znów podsmażać wszystko pod przykryciem ok 4 minuty.Na koniec dodać do warzyw makaron wymieszać z warzywami na patelni i podsmażyć przez chwilkę. Na sam koniec spróbować i ewentualnie doprawić którąś z przypraw wedle upodobania i smaku, tak by nasze kubki smakowe podczas jedzenia były zadowolone :)
imbir warzywa makaron obiad kolacja krewetki orientalnie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze