Jajka faszerowane na szybko

Kiedy goście przyjdą z nagła, daj im trochę tego jadła!

Dodany przez:

Jajka faszerowane na szybko

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 10 jajek
  • 3 ogórki konserwowe
  • 3/4 czerwonej papryki konserwowej
  • 10-15 dag szynki
  • 10-15 dag sera żółtego
  • 3 duże różyczki z brokuła
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 płaskie łyżeczki lubczyku suszonego
  • kilka szczypt ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i przekrajamy wzdłuż. Brokuł gotujemy al dente z dodatkiem 2 łyżeczek cukru, następnie odcedzamy i czekamy aż ostygnie. Dalej brokuł, ogórki, paprykę kroimy w drobną kostkę. Jeśli ser i szynkę mamy w kawałku, to ścieramy na tarce o grubych oczkach, jeśli w plastrach, to również drobno kroimy. Czosnek przeciskamy przez praskę lub szatkujemy. Z jajek delikatnie wydłubujemy zółtka i dodajemy do reszty warzyw. Wszystko razem dobrze mieszamy dodając lubczyk, zioła prowansalskie oraz doprawiając solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz nakładamy do jajek we wgłębienia po żółtkach.
ser przekąski jajka przekąska farsz zakąski
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze