JABŁECZNIK Z CHAŁWĄ

Inny smak i rodzaj jabłecznika.

ciasto z jabłkamiDesery

Czas przygotowania:
15 min.
Ocena:

(średnia 4.24 z 204 głosów)

Składniki:

  • CIASTO:
  • 7 jaj,
  • 1 kostka margaryny,
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyzki kakao,
  • DODATKOWO:
  • 2-3 łyżki cukru
  • 10 dkg kokosu
  • 1 kg jabłek
  • POLEWA Z CHAŁWY:
  • 10 dkg margaryny,
  • 1/2 szkl cukru,
  • 3 łyzki mleka,
  • 10 dkg chałwy

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ubić na sztywno pianę z 2 białek.Margarynę utrzeć z cukrem i 7 żółtkami, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Na koniec dodać pianę z białek.Podzielić ciasto na 2 części-do jednej dodać 2 łyżki kakao.
  • Kakaowe ciasto wylać na blaszkę.
  • Z 5 białek, 2-3 łyżek cukru ubić pianę, dodać kokos i wylać to na masę kakaową.Na kokosową pianę zetrzeć 1 kg jabłek, a na jabłka wyłożyć ciasto jasne.
  • Piec ok 50 min w 170 stopniach.
  • POLEWA:
  • Roztopić margarynę, dodać cukier, mleko i chałwę.Gotować na małym ogniu do zgęstnienia (ok 2-3 minuty).
  • Polać ostudzone ciasto i odstawić do zastygnięcia.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy