Zupa z ciecierzycą i kiełbasą

Rozgrzewająca zupa z ciecierzycą i kiełbasą to idealny pomysł na jesienny obiad.

Zupydania mięsne

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 161 głosów)

Składniki:

  • szklanka suchej ciecierzycy
  • duża szczypta sody oczyszczonej
  • 5 dag wędzonego boczku
  • 10–15 dag dobrej czosnkowej kiełbasy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 1/2 bulwy selera
  • 4–5 kartofli
  • 1/2 łyżeczki ziaren kminku
  • sól, pieprz
  • ostra mielona papryka
  • suszony majeranek

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ciecierzyce namaczamy na noc w wodzie z soda.
  • Boczek i kiełbasę kroimy w dużą kostkę.
  • Czosnek obieramy, siekamy.
  • Wszystkie warzywa obieramy: marchewki, pietruszkę i seler kroimy w „zapałkę”, kartofle w kostkę.
  • W garnku z grubym dnem wytapiamy najpierw boczek, potem dokładamy kiełbasę, smażymy 2–3 min, mieszając; odławiamy na talerz, odkładamy.
  • Na tłuszcz ze smażenia wkładamy czosnek, kminek, podsmażamy, aż mocno zapachną.
  • Zalewamy 1 i 1/2 l gorącej wody, dodajemy odcedzona, dobrze przepłukaną w zimnej wodzie ciecierzyce, gotujemy 20 min.
  • Wrzucamy pokrojone warzywa, gotujemy jeszcze 15 min, aż kartofle i ciecierzyca będą miękkie.
  • Wkładamy podsmażony boczek i kiełbasę, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i dużą ilością roztartego w dłoniach majeranku.
  • Podajemy z chlebem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 9/2017

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy