Kopytka

Kopytka - wspaniały pomysł na ziemniaki w innym wydaniu

Dodany przez: bambara

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Kalorie:
123 kcal
Porcje:
100 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka mąki ziemniaczana
  • 2 szklanki mąki
  • sól
  • jajko

Przygotowanie

  1. Kopytka, dla jednych wspomnienie z dzieciństwa, dla innych kopytka to jedna z ulubionych potraw. Kopytka to potrawa prosta do wykonania. Polecam!
  2. Ziemniaki obrać, ugotować i ostudzić. Przekręcić przez maszynkę. W misce podzielić masę ziemniaczaną na cztery części. Jedną część przekładamy na pozostałe, a w to miejsce wsypujemy mąkę ze szczyptą soli oraz  wbijamy całe jajko.
  3. Masę dokładnie wyrabiamy. Przekładamy na stolnicę, formujemy zgrabne wałki i kroimy z ukosa kopytka.
  4. Kopytka gotujemy w dużym garnku z odrobiną soli oraz oleju, aby się nie sklejały.
  5. Gdy kopytka wypływają, są gotowe.
  6. Smacznego!
obiad Kopytka ziemniaki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze