Kuchnia gruzińska to bogactwo kolorów i smaków. Królują w niej bakłażan i granat. Na bazie tych dwóch składników oraz aromatycznych przypraw możemy przygotować pastę z bakłażanów - gruziński kawior.
Zdjęcia: Artur Rogalski wykonanie potraw i stylizacja: Anna Borowska
(średnia 4.51 z 165 głosów)
Bakłażany opiekamy w piekarniku aż zmiękną, a skórka się zwęgli. Z ostudzonych bakłażanów zdejmujemy skórkę, miąższ drobno siekamy.
Obrane ząbki czosnku drobno siekamy, rozcieramy i dodajemy do bakłażanów. Masę doprawiamy olejem, drobno posiekaną zieleniną, przyprawiamy papryką, solą i pieprzem.
Przekładamy do miseczki, posypujemy pestkami granatu lub wyciskamy z nich sok i polewamy kawior. Podajemy ze świeżym chlebem.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2017
przystawki, dodatki - zobacz inne inspiracjePorady
Kuchnia gruzińska: w kuchni gruzińskiej bakłażany przyrządza się na wiele sposobów. Są smażone, duszone, zapiekane w piekarnikach i piecach, opiekane na rożnie. Robi się z nich przetwory, czyli suszy, kisi, marynuje i zasala. Oprócz kawioru powstają rozmaite ragoût. Za najsmaczniejsze uważane są owoce młode, z niewielką ilością nasion lub w ogóle ich pozbawione. Prawie nie mają goryczki, nie wymagają solenia i płukania przed dodawaniem do potraw.
Komentarze