Gruziński kawior

Kuchnia gruzińska to bogactwo kolorów i smaków. Królują w niej bakłażan i granat. Na bazie tych dwóch składników oraz aromatycznych przypraw możemy przygotować pastę z bakłażanów - gruziński kawior.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

przystawki dodatki przekąski

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 165 głosów)

Składniki:

  • 800 g bakłażanów
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • po 3–4 gałązki natki pietruszki, koperku, kolendry i bazylii
  • garść pestek granatu
  • mielona papryka
  • pieprz
  • sól

Kuchnia:

Sposób podania:

Posiłek:

Gruziński kawior - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Bakłażany opiekamy w piekarniku aż zmiękną, a skórka się zwęgli. Z ostudzonych bakłażanów zdejmujemy skórkę, miąższ drobno siekamy.
  • Obrane ząbki czosnku drobno siekamy, rozcieramy i dodajemy do bakłażanów. Masę doprawiamy olejem, drobno posiekaną zieleniną, przyprawiamy papryką, solą i pieprzem.
  • Przekładamy do miseczki, posypujemy pestkami granatu lub wyciskamy z nich sok i polewamy kawior. Podajemy ze świeżym chlebem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2017

Porady

Kuchnia gruzińska: w kuchni gruzińskiej bakłażany przyrządza się na wiele sposobów. Są smażone, duszone, zapiekane w piekarnikach i piecach, opiekane na rożnie. Robi się z nich przetwory, czyli suszy, kisi, marynuje i zasala. Oprócz kawioru powstają rozmaite ragoût. Za najsmaczniejsze uważane są owoce młode, z niewielką ilością nasion lub w ogóle ich pozbawione. Prawie nie mają goryczki, nie wymagają solenia i płukania przed dodawaniem do potraw.


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy