Gruziński kawior

Kuchnia gruzińska to bogactwo kolorów i smaków. Królują w niej bakłażan i granat. Na bazie tych dwóch składników oraz aromatycznych przypraw możemy przygotować pastę z bakłażanów - gruziński kawior.

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 800 g bakłażanów
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • po 3–4 gałązki natki pietruszki, koperku, kolendry i bazylii
  • garść pestek granatu
  • mielona papryka
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

  1. Bakłażany opiekamy w piekarniku aż zmiękną, a skórka się zwęgli. Z ostudzonych bakłażanów zdejmujemy skórkę, miąższ drobno siekamy.
  2. Obrane ząbki czosnku drobno siekamy, rozcieramy i dodajemy do bakłażanów. Masę doprawiamy olejem, drobno posiekaną zieleniną, przyprawiamy papryką, solą i pieprzem.
  3. Przekładamy do miseczki, posypujemy pestkami granatu lub wyciskamy z nich sok i polewamy kawior. Podajemy ze świeżym chlebem.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2017

Wskazówki

Kuchnia gruzińska: w kuchni gruzińskiej bakłażany przyrządza się na wiele sposobów. Są smażone, duszone, zapiekane w piekarnikach i piecach, opiekane na rożnie. Robi się z nich przetwory, czyli suszy, kisi, marynuje i zasala. Oprócz kawioru powstają rozmaite ragoût. Za najsmaczniejsze uważane są owoce młode, z niewielką ilością nasion lub w ogóle ich pozbawione. Prawie nie mają goryczki, nie wymagają solenia i płukania przed dodawaniem do potraw.

kuchnia gruzińska
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy