Golonka na g(w)ożdziach w piwie.

Idealne danie dla naszych mężczyzn.

Dodany przez:

Golonka na g(w)ożdziach w piwie.

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 2 golonki tylne (albo więcej mniejszych)
  • 3 liście laurowe
  • 7 ząbków czosnku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 goździki
  • 1,5 łyżeczki majeranku
  • ulubiona przyprawa do grilla
  • vegeta
  • 0,5 łyżeczki cząbru
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 0,5 kostki rosołowej
  • sól, pieprz
  • 6 ziaren jałowca
  • 2x0,25 szklanki oleju
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki kminku
  • 1 piwo

Przygotowanie

  1. Golonki oczyścić, opalić włoski jeśli trzeba.
  2. Przygotować marynatę nr 1
  3. 3 ziarna jałowca rozgnieść
  4. dodać
  5. 0,5 łyżeczki cząbru
  6. 1 łyżeczkę vegety
  7. 0,5 łyżeczki papryki
  8. 1 łyżeczkę majeranku
  9. 3 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
  10. 1 liść laurowy
  11. 0,25 szklanki oleju.
  12. Składniki wymieszać. posmarować golonki i odstawić na noc w chłodne miejsce.
  13. Golonki (razem z marynatą, która do nich przylega) wstawić do garnka, dodać wody tyle, aby je przykryla w 3/4 wysokości. Dodać kostkę rosołową, ziele angielskie, 2 liście laurowe, 1 łyżeczkę vegety. Gotować ok 2 godziny (w zależności od wielkości golonek). Golonki powinny być prawie miękkie.
  14. Wyjąć golonki z rosołu.
  15. Przygotować marynatę nr 2
  16. Przyprawa do grilla
  17. 0,24 szklanki oleju
  18. 0,5 łyżeczki majeranku
  19. 0,5 łyżeczki papryki
  20. 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
  21. Ułożyć golonki w naczyniu do zapiekania. Posmarować je tą marynatą. Dodać przekrojoną na pół cebulę, 4 całe ziarna jałowca, 3 ząbki czosnku w osłonce, podlać pół szklanki rosołu z gotowania golonek, dodać piwo.
  22. Wbić w golonki po 2 goździki (nadadzą tłuszczykowi orientalny posmak) i posypać każdą golonkę szczyptą kminku.
  23. Wstawić do piekarnika 200 *C, zapiekać ok 45 - 60 minut, polewając kilkakrotnie w czasie pieczenia wywarem.
  24. Golonki są gotowe, gdy są mięciutkie.
  25. Podawać np z buraczkami na zimno i chrzanem.
mięso obiad piwo golonka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze