Cygańskie gołąbki

Przepis na te gołąbki dostałam od koleżanki. Zrobiłam i wszystkim moim domownikom bardzo smakowały.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.6 z 5 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 1 kg świeżej kapusty
  • 0,5 kg mięsa wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 2 szklanki ryżu
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 5 jajek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 3 kostki rosołowe
  • 1 słoiczek koncentratu 200g
  • mąka do obtaczania
  • oliwa do smażenia
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 1/4 szklanki śmietany
  • 2 łyżki mąki do sosu

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy i mielimy razem z cebulą. Do miski przekładamy mięso, kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach, wsypujemy kaszę i ryż, dodajemy jajka, rozgnieciony czosnek, 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu.
  2. Wszystko dokładnie mieszamy, formujemy kotlety i smażymy na oliwie z obu stron. Usmażone kotlety układamy w brytfannie, zalewamy wodą z rozrobionym koncentratem ( wody tyle aby całkowicie przykryła gołąbki), rozkruszamy kostki rosołowe, dodajemy liść i ziele angielskie i dusimy około 40 minut. Gołąbki zwiększą swoją objętość, więc w razie konieczności dolać wody, aby cały czas były zakryte płynem. Rozrabiamy mąkę ze śmietaną i zagęszczamy sos, zagotowujemy. Podajemy z chlebem.
  3. SMACZNEGO.
  4. Z tej ilości składników wychodzi około 35 sporych gołąbków.
mięso obiad przekąska kolacja dla dzieci sos gołąbki cygańskie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze