Cygańskie gołąbki

Przepis na te gołąbki dostałam od koleżanki. Zrobiłam i wszystkim moim domownikom bardzo smakowały.

dania mięsnegołąbkiSosyPrzekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 182 głosów)

Składniki:

  • 1 kg świeżej kapusty
  • 0,5 kg mięsa wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 2 szklanki ryżu
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 5 jajek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 3 kostki rosołowe
  • 1 słoiczek koncentratu 200g
  • mąka do obtaczania
  • oliwa do smażenia
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 1/4 szklanki śmietany
  • 2 łyżki mąki do sosu

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mięso myjemy i mielimy razem z cebulą. Do miski przekładamy mięso, kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach, wsypujemy kaszę i ryż, dodajemy jajka, rozgnieciony czosnek, 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu.
  • Wszystko dokładnie mieszamy, formujemy kotlety i smażymy na oliwie z obu stron. Usmażone kotlety układamy w brytfannie, zalewamy wodą z rozrobionym koncentratem ( wody tyle aby całkowicie przykryła gołąbki), rozkruszamy kostki rosołowe, dodajemy liść i ziele angielskie i dusimy około 40 minut. Gołąbki zwiększą swoją objętość, więc w razie konieczności dolać wody, aby cały czas były zakryte płynem. Rozrabiamy mąkę ze śmietaną i zagęszczamy sos, zagotowujemy. Podajemy z chlebem.
  • SMACZNEGO.
  • Z tej ilości składników wychodzi około 35 sporych gołąbków.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy