Polędwiczki w boczku z koprem włoskim i śliwkami

Polędwiczki w boczku z koprem włoskim i śliwkami to idealna propozycja na syte i rozgrzewające danie.

Dodany przez:

Mięsne

Porcje:
4 osób
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • ok. 500 g polędwicy wieprzowej
  • 10 plastrów boczku wędzonego
  • olej rzepakowy Rapso
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 wędzonych śliwek
  • 3/4 szklanki wina wytrawnego białego
  • szklanka wody
  • rozmaryn (suszony lub świeży)
  • sól, pieprz
  • Przepis na surówkę:
  • 1 duży koper włoski (fenkuł)
  • kapusta czerwona
  • 1 duża cytryna
  • 1 ząbek czosnku
  • koperek (2 łyżki)
  • olej rzepakowy Rapso (2–3 łyżki)

Przygotowanie

  1. Polędwiczkę umyj, oczyść z błon. Pokrój na 10 kawałków.
  2. Mięso posól, popieprz oraz posyp rozmarynem ze wszystkich stron.
  3. Owiń kolejne kawałki boczkiem oraz sznurkiem, zawiąż.
  4. Wlej na patelnię 3 łyżki oleju Rapso, rozgrzej. Przełóż na patelnię mięso i smaż ze wszystkich stron na lekko brązowo.
  5. W międzyczasie posiekaj szalotkę, czosnek. Śliwki pokrój drobno.
  6. Zdejmij z patelni usmażone mięso. Na patelnię przełóż cebulę, czosnek oraz śliwki. Smaż ok. 1 minutę cały czas mieszając.
  7. Przełóż na patelnię mięso. Wlej wino i 1 szklankę wody. Całość duś pod przykryciem, mieszając, aż płyn się zredukuje do 5–6 łyżek.
  8. Dodaj na patelnię masło, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem oraz szczyptą rozmarynu. Wyłącz kuchenkę.
  9. Fenkuł oczyść z zewnętrznych warstw. Pokrój koper oraz kapustę (kapusty ok. 1 szklanka).
  10. Przygotuj dresing. Cytrynę wyszoruj, sparz, zetrzyj skórkę. Czosnek obierz i drobno pokrój. Przełóż do miseczki skórkę cytryny, czosnek, pokrojony koper. Wyciśnij 1/2 cytryny. Sok dodaj do miseczki. Wsyp do miseczki sól (troszkę mniej niż 1/2 łyżeczki oraz pieprz (według preferencji). Całość wymieszaj. Wlej olej i wymieszaj.
  11. Połącz warzywa z sosem.
  12. Mięso podawaj wraz surówką i wybranym dodatkiem (makaronem, ziemniaki, kluskami lub kaszą).

Wskazówki

Od siewu aż do butelki, czyli naturalny sposób na zdrowy olej z Rapso

 

Odpowiednio wyselekcjonowane nasiona rzepaku pochodzące z naturalnych upraw, tłoczenie na ciepło bez ekstrakcji oraz magazynowanie w ciemnych butelkach sprawia, że olej rzepakowy Rapso jest zdrowym i bezpiecznym składnikiem stosowanym do smażenia, pieczenia, gotowania czy sałatek.


Pod nazwą olej rzepakowy kryje się cała gama produktów, które różnią się od siebie jakością, walorami smakowymi, a przede wszystkim zawartością składników odżywczych. Dzieje się  tak w wyniku zastosowania do ich produkcji różnych metod, które mocno determinują właściwości oleju. W przypadku oleju rzepakowego Rapso dzięki zachowaniu wysokiego poziomu na każdym etapie, od siewu aż do zamknięcia gotowego produktu w butelce, otrzymujemy gwarancję najwyższej jakości.

 

Prace nad wysoką jakością oleju Rapso rozpoczynają się od uprawy rzepaku wolnego od GMO.
W kontrolowanych gospodarstwach rolnych stosuje się starannie dobrany gatunek rzepaku,a metody jego uprawy są bardzo naturalne, wolne od dużej ilości pestycydów i innych substancji chemicznych. Ponadto rzepak wykorzystywany do wytwarzania oleju Rapso posiada gwarancję uprawy wolnej od GMO potwierdzoną przez odpowiednie certyfikaty. W ten sposób mamy pewność, że surowce wykorzystywane do jego produkcji są zdrowe i pełne cennych składników odżywczych.

 

Odpowiednio wyselekcjonowane nasiona rzepaku to tylko jeden z warunków uzyskania wysokiej jakości oleju Rapso. Równie istotny jest bowiem sposób jego produkcji,  gdyż nawet najlepszy gatunkowo surowiec poddany niewłaściwej obróbce, może stracić swoje walory. W przypadku olejów przeznaczonych do podgrzewania konieczne jest delikatne tłoczenie nasion na ciepło w temperaturze około 100°C. W ten sposób nawet podczas smażenia czy pieczenia produkt zachowa swoje właściwości i nie będzie wydzielał szkodliwych substancji. Bardzo ważne jest jednak, fakt, że  rafinacja oleju  Rapso przebiega w sposób naturalny, bez  ekstrakcji. Oddzielenie oleju od wolnych kwasów tłuszczowych zachodzi w wyniku procesu fizycznej destylacji, bez użycia jakichkolwiek substancji chemicznych. Dzięki temu uzyskany olej zachowuje bogate pokłady kwasów nienasyconych oraz witaminy E, a jednocześnie zyskuje dużo dłuższy termin przydatności do spożycia. Ponadto charakteryzuje się również neutralnym smakiem i zapachem. Na zachowanie wartości odżywczych oleju rzepakowego Rapso wpływ ma również sposób rozlewania i magazynowania wytłoczonego produktu. W nowoczesnych zakładach produkcyjnych  przechowuje się go w sąsiedztwie młyna olejowego, gdzie bezpośrednio rozlewany jest do butelek. W ten sposób eliminuje się ryzyko utleniania wytworzonego produktu podczas transportu. Kropkę nad „i” stanowią odpowiednio przygotowane opakowania.  Butelki oleju Rapso wykonane z ciemnego szkła, które dobrze chronią go przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych i jełczeniem.

 

Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy