Roladki warzywne - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Umyte bakłażany i cukinie tniemy wzdłuż na 6 plasterków. Smarujemy je obficie oliwą, przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Smażymy na patelni grillowej, aż staną się lekko rumiane, następnie odwracamy i smażymy z drugiej strony. Zdejmujemy z patelni, pozo-stawiamy do ostygnięcia. Paprykę tniemy na cztery części, usuwamy nasiona. Umieszczamy na ruszcie skórą do góry i grillujemy w piekarniku, aż skóra sczernieje. Przekładamy do miski i przykrywamy folią, gdy ostygną, obieramy ze skóry. Suszone pomidory osączamy z zalewy. Ricottę mieszamy z pesto i z odrobiną przypraw. Plaster bakłażana kładziemy na desce i rozsmarowujemy niewielką ilość ricotty. Przykrywamy plasterkiem cukinii i smarujemy nieco większą ilością ricotty. Przykrywamy plastrem papryki, wkładamy suszone pomidory i zwijamy, zabezpieczając patyczkiem, jeśli to konieczne. Powtarzamy czynności do wyczerpania składników. Powinno wyjść 12 roladek. Piniole prażymy na suchej patelni. Roladki układamy pionowo na talerzu, skrapiamy oliwą, posypujemy piniolami i listkami bazylii. Podajemy w temperaturze pokojowej.
Zobacz podobne przepisy : Pomidory suszone z kaparami i anchois
Komentarze