Faworki beskidzkie

Beskidzki to czysty olej rzepakowy 100%, o neutralnym smaku. Pozyskiwany jest jednostopniowo, metodą głębokiego tłoczenia, bez ekstrakcji chemicznej. Zachowuje bogate pokłady kwasów nienasyconych Omega-3 oraz witaminy E. Beskidzki jest olejem wszechstronnym, doskonałym do spożywania na zimno w dipach i sałatkach oraz do gotowania, smażenia i wypieków. Produkowany w Polsce, z nasion polskiego rzepaku wolnych od GMO.

Desery

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.53 z 173 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Z mąki, żółtek, śmietany, cukru i octu zagnieść ciasto tak twarde jak na pierogi. Dokładnie je wyrobić, najlepiej wybić wałkiem, by się napowietrzyło i odstawiać na 30 min.
  • 2.Ciasto bardzo cienko rozwałkować, pokroić na pasy długości 10-12 cm i szerokości 2-3 cm.
  • 3.Naciąć je po środku, przez otwór przewlec jeden koniec i przeciągnąć.
  • 4.Faworki wkładać na rozgrzany olej Beskidzki i zrumienić po obu stronach. Co jakiś czas wrzucać kawałek surowego ziemniaka.
  • 5.Po usmażeniu ułożyć na bibułę dla osączenia, przełożyć na półmiski i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy