Faszerowane jajka

Przygotowanie: 40 minut Porcja: 470 kcal

SzynkiPrzekąski

Czas przygotowania:
40 min.
Kalorie:
470.00 kcal
Ocena:

(średnia 4.46 z 174 głosów)

Składniki:

  • 12 jajek ugotowanych na twardo
  • 10 dag szynki
  • 3 łyżki startego żółtego, łagodnego sera (np. ementalera)
  • cebulka dymka
  • 4 duże pieczarki
  • 2–3 korniszony
  • 4 marynowane grzybki
  • 6 łyżek majonezu
  • 5 łyżek śmietany
  • papryka słodka mielona PRYMAT
  • olej
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz, cukier

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • 1. Farsz pieczarkowy: dymkę posiekać ze szczypiorkiem. Pieczarki pokroić w małą kostkę. Dymkę przesmażyć z pieczarkami na oleju. 4 żółtka na twardo wymieszać z pieczarkami, przyprawić. Nałożyć do 8 połówek białek, posypać szczypiorkiem.
  • 2. Farsz tatarski: korniszony i grzybki posiekać. 4 żółtka wymieszać z majonezem, grzybkami, korniszonami i łyżką posiekanego szczypiorku, przyprawić solą, pieprzem i cukrem (jeśli sos jest zbyt gęsty, dodać 1–2 łyżki śmietany). Napełnić 8 białek.
  • 3. Farsz szynkowy: szynkę zmiksować z 4 żółtkami i startym serem, dodać śmietanę, wymieszać, przyprawić słodką papryką, solą i pieprzem (ew. dodać łyżkę musztardy). Napełnić 8 białek.

Kalorie: 470.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy