Espresso martini to intensywny w smaku drink z kawą i likierem, na bazie wódki. Wykończony jest elegancką, aksamitną pianką, która powstanie tylko po dobrym wstrząśnięciu shakera. Ten aromatyczny, gorzkawy trunek z przyjemnością sączy się na przyjęciach lub kameralnych spotkaniach we dwoje. Sprawdźcie, jak zrobić klasyczne espresso martini. Przepis powinien znać każdy fanatyk dobrej kawy.
Adobe Stock
(średnia 0 z 0 głosów)
Kawa: zaparzamy porcję espresso za pomocą kawiarki lub ekspresu ciśnieniowego. Odstawiamy do wystudzenia.
Drink: wypełniamy shaker kostkami lodu. Dolewamy wódkę, likier, espresso i syrop cukrowy. Energicznie potrząsamy, żeby napowietrzyć trunek. Dzięki temu na jego powierzchni utworzy się delikatna, kawowa pianka.
Podanie: przelewamy espresso martini do kieliszka. Dekorujemy trzema ziarenkami kawy.
Podobne przepisy: drinkPorady
- Drink z kawą najlepiej prezentuje się w czarce typu coupe. Jest to popularne naczynie do szampana i koktajli martini.
- Przed podaniem drinka warto schłodzić kieliszek w zamrażarce lub wypełnić go na kilkanaście minut kostkami lodu.
- Żeby zrobić syrop cukrowy, który jest potrzebny do przyrządzenia espresso martini, wystarczy zagotować wodę z białym cukrem w proporcji 1:1. Przyda się nie tylko w domowym barku, ale także do tworzenia różnych napojów bezalkoholowych, deserów i wypieków. Można go przechowywać w temperaturze pokojowej.
- Tradycyjna dekoracja martini z kawą, określanego czasem jako espressotini, to trzy ziarenka ułożone na aksamitnej piance. Mają one symbolizować zdrowie, szczęście i bogactwo. Koktajl możemy też przyozdobić szczyptą kawy rozpuszczalnej w proszku lub kakao.
- Klasyczne espresso najlepiej przyrządzić za pomocą ekspresu ciśnieniowego, ale można też użyć kawiarki, a w ostateczności przygotować kawę po turecku, czyli popularną zalewajkę. Miłośnicy alternatywnych metod parzenia na pewno z chęcią wykorzystają drip, aeropress lub cold brew. Najważniejsze jest, żeby kawa miała skoncentrowany aromat i była dobrze wyczuwalna w martini espresso.
- Kawa to bardzo ciekawy, niezwykle aromatyczny dodatek do koktajli z alkoholem. Jeśli przypadł Wam do gustu nasz przepis, wypróbujcie też inne drinki z espresso, na przykład Old Duck Blind – rozgrzewający koktajl na bazie burbonu, z dodatkiem kawy, syropu klonowego, śmietanki i przypraw korzennych. W zimne wieczory warto usiąść pod kocem z klasyczną kawą po irlandzku.
- Jaki likier do espresso martini jest najlepszy? Świetnie sprawdzi się kahlua, czyli aromatyczny alkohol o smaku kawy wytwarzany w Meksyku.
Komentarze