Adobe Stock
0 (0)
Espresso martini to intensywny w smaku drink z kawą i likierem, na bazie wódki. Wykończony jest elegancką, aksamitną pianką, która powstanie tylko po dobrym wstrząśnięciu shakera. Ten aromatyczny, gorzkawy trunek z przyjemnością sączy się na przyjęciach lub kameralnych spotkaniach we dwoje. Sprawdźcie, jak zrobić klasyczne espresso martini. Przepis powinien znać każdy fanatyk dobrej kawy.
wódka 40 ml
likier kawowy 20 ml
kawa 25 ml
syrop cukrowy 5 ml
Kawa: zaparzamy porcję espresso za pomocą kawiarki lub ekspresu ciśnieniowego. Odstawiamy do wystudzenia.
Drink: wypełniamy shaker kostkami lodu. Dolewamy wódkę, likier, espresso i syrop cukrowy. Energicznie potrząsamy, żeby napowietrzyć trunek. Dzięki temu na jego powierzchni utworzy się delikatna, kawowa pianka.
Podanie: przelewamy espresso martini do kieliszka. Dekorujemy trzema ziarenkami kawy.
Porady
- Drink z kawą najlepiej prezentuje się w czarce typu coupe. Jest to popularne naczynie do szampana i koktajli martini.
- Przed podaniem drinka warto schłodzić kieliszek w zamrażarce lub wypełnić go na kilkanaście minut kostkami lodu.
- Żeby zrobić syrop cukrowy, który jest potrzebny do przyrządzenia espresso martini, wystarczy zagotować wodę z białym cukrem w proporcji 1:1. Przyda się nie tylko w domowym barku, ale także do tworzenia różnych napojów bezalkoholowych, deserów i wypieków. Można go przechowywać w temperaturze pokojowej.
- Tradycyjna dekoracja martini z kawą, określanego czasem jako espressotini, to trzy ziarenka ułożone na aksamitnej piance. Mają one symbolizować zdrowie, szczęście i bogactwo. Koktajl możemy też przyozdobić szczyptą kawy rozpuszczalnej w proszku lub kakao.
- Klasyczne espresso najlepiej przyrządzić za pomocą ekspresu ciśnieniowego, ale można też użyć kawiarki, a w ostateczności przygotować kawę po turecku, czyli popularną zalewajkę. Miłośnicy alternatywnych metod parzenia na pewno z chęcią wykorzystają drip, aeropress lub cold brew. Najważniejsze jest, żeby kawa miała skoncentrowany aromat i była dobrze wyczuwalna w martini espresso.
- Kawa to bardzo ciekawy, niezwykle aromatyczny dodatek do koktajli z alkoholem. Jeśli przypadł Wam do gustu nasz przepis, wypróbujcie też inne drinki z espresso, na przykład Old Duck Blind – rozgrzewający koktajl na bazie burbonu, z dodatkiem kawy, syropu klonowego, śmietanki i przypraw korzennych. W zimne wieczory warto usiąść pod kocem z klasyczną kawą po irlandzku.
- Jaki likier do espresso martini jest najlepszy? Świetnie sprawdzi się kahlua, czyli aromatyczny alkohol o smaku kawy wytwarzany w Meksyku.