Dirty martini jest jednym z najpopularniejszych drinków, skomponowane z ginu oraz z wytrawnego wermutu. Cechą charakterystyczną tego koktajlu jest dodanie do niego solanki z oliwek, podkreśla ona i wydobywa aromat ginu. Podane w schłodzonym, odpowiednim kieliszku, z dodatkiem oliwek nada odrobiny luksusu każdemu przyjęciu. Zapraszamy po przepis na wykwintne dirty martini.
Adobe Stock
(średnia 0 z 0 głosów)
Schładzanie: alkohol schładzamy do ok. 15°C. Kieliszek wkładamy do zamrażalnika na 5–10 minut. Czasu chłodzenia nie wliczyliśmy do czasu przygotowania drinka.
Przygotowanie dirty martini: alkohole powinny być wcześniej schłodzone . Gin, wermut, sok z oliwek oraz lód przekładamy do shakera. Wstrząsamy. Przelewamy przez sitko do zimnego kieliszka.
Oliwki: nabijamy je na wykałaczkę, wkładamy do kieliszka i serwujemy.
Porady
- Zamiast ginu możemy użyć w dirty martini białą wódkę, a martini powinno być wytrawne.
- Jeśli nie posiadamy shakera całość można przełożyć do słoiczka i w nim wymieszać składniki lub po prostu połączyć składniki w kieliszku.
- Ciekawą odmianą dirty martini jest dodanie do alkoholu szczypty pieprzu cayenne, otrzymamy wówczas oryginalny, lekko pikantny – cajun martini.
- Shakerem nie powinno się mocno potrząsać: składniki za bardzo się zmieszają, aromaty ulatują, a lód rozpuszcza się i rozwadnia drink. Wystarczy jedynie wstrząsnąć.
Komentarze