Drink z grenadiną

Drink z grenadiną świetnie sprawdzi się na wieczorne spotkania z przyjaciółmi. Połączenie syropu z granatu, martini i świeżo wyciskanej cytryny  z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom orzeźwiających koktajli. To idealna propozycja na długie, letnie wieczory.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Napoje alkohole drink

Czas przygotowania:
5min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.45 z 203 głosów)


Drink z grenadiną - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie drinka: W szklance umieszczamy kostki lodu. Wlewamy martini, sprite i grenadynę. Wyciskamy sok z cytryny. Całość mieszamy przed podaniem. Ozdabiamy wedle uznania.

Porady

  • Drinka z grenadiną i spritem polecamy serować w szklankach typu Lowball – niskich, prostych, o pojemności około 200 ml.
  • By zapobiec zbyt szybkiemu rozpuszczaniu się lodu, należy dobrze schłodzić wszystkie składniki. Można również na około 10 minut przed przygotowaniem drinka, włożyć szklanki do zamrażarki.
  • Choć przygotowanie drinka z grenadiną na bazie soku z cytryny ze sklepu jest wygodniejsze, do drinków polecamy używać jedynie świeżo wyciskanego soku z cytrusów. Tak przygotowane napoje są o wiele smaczniejsze. 
  • Do przygotowania drinka z syropem z granatu można użyć zarówno bardziej wytrawnego Martini Rosso, jak i słodszego Martini Bianco. 

Notka redakcyjna

Co to jest grenadina?

Grenadina to jeden z najchętniej wykorzystywanych syropów w świecie barmańskim syropów. Powstaje ona z połączenia soku z owoców granatu i cukru. Jest gęsta, przez co opada na dno szklanki. Dzięki temu świetnie sprawdza się do przygotowania rozmaitych drinków warstwowych. Najpopularniejsze koktajle na bazie syropu z granatu to Tequila Sunrise, Vodka Sunrise i Spooky Juice. Popularne są również drinki z grenadiną i sokiem pomarańczowym lub z dodatkiem blue curacao.

Jak zrobić grenadinę własnoręcznie?

Grenadina jest dostępna w niemalże wszystkich sklepach z akcesoriami do przygotowywania koktajli i niektórych, większych hipermarketach. Można ją też przygotować samodzielnie. Wystarczy wyciśnięty z pestek granatu sok zagotować z dodatkiem cukru. Po około 10 minutach nabierze on gęstej konsystencji. Po wystudzeniu należy dodać do syropu odrobinę soku z cytryny. Tak przygotowaną grenadynę powinno się przechowywać w lodówce przez maksymalnie 30 dni. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy