Kimchi

Kimchi to rodzaj koreańskiej kiszonej kapusty. Kimchi jest zupełnie inna niż ta, którą robimy i jemy od lat – ostra, słona, kwaśna, nieprawdopodobnie aromatyczna. Łatwa w przygotowaniu, superzdrowa i wszechstronna kulinarnie. Kimchi to idealne źródło witamin i minerałów na przedwiośniu. 

przetwory z kapustykapusta kiszona

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.56 z 188 głosów)

Kroki wykonania:

  • kapusta-pekinska-fot.iStock-1.Kimchi-przepis: Kapustę pekińską dzielimy wzdłuż na 4 części i dalej, na mniejsze kawałki. Wkładamy je do miski, zalewamy słoną wodą, przykrywamy i dociążamy, odstawiamy na 2–3 godz. Kapustę na kimchi odsączamy i płuczemy, zostawiamy na durszlaku na kilka godzin.
  • czosnek-zabki-fot.iStock-min2.Wodę zagotowujemy z mąką ryżową i cukrem, stale mieszając trzepaczką, aby nie utworzyły się grudki. W moździerzu ucieramy na pastę: czosnek, imbir i 1/2 łyżeczki soli. Mieszamy z „kiślem ryżowym", sosem rybnym albo sojowym, ok. 2 łyżkami gochugaru oraz rzodkwią, marchewką i dymką. Zalewę na kimchi odstawiamy na 1 godz.
  • gochugaru-papryczka-fot.iStock-3.Pastę na kimchi łączymy z przygotowaną kapustą pekińską, dokładnie (przynajmniej 10 min) masując rękoma (koniecznie zakładamy rękawiczki – gochugaru piecze i farbuje skórę). Kapustę na kimchi nakładamy i ugniatamy w wyparzonych słoikach (nie do pełna, musi zostać miejsce na fermentujące soki). Zakręcamy, odstawiamy na 3–5 dni. Kimchi codziennie odkręcamy, aby wypuścić gazy i ugnieść zawartość. Po zakończeniu fermentacji kimchi trzymamy w lodówce.

Porady

Kimchi - przepis zawiera: 

  • oczyszczoną główkę kapusty pekińskiej
  • 75 g soli rozpuszczonej w 1 l wody
  • 2 ząbki czosnku
  • mąkę ryżową
  • świeży kawałek imbiru
  • łyżkę sosu rybnego lub sojowego
  • paprykę gochugaru w płatkach
  • białą japońską rzodkiew (daikon) albo rzepę, pokrojoną w cienkie słupki
  • małą marchew, pokrojoną w cienkie słupki
  • 4 drobno pokrojone dymki

Kimchi można przechowywać w temperaturze 4-6ºC nawet przez 6 miesięcy.

Notka redakcyjna

Kimchi- co to?

Kimchi to rodzaj kapusty kiszonej pochodzącej z Korei. Kimchi najczęściej robi się z kapusty pekińskiej. Dwa składniki, bez których nie istnieje kimchi, to niezwykle pikantna koreańska papryka gochugaru (wym. goczugaru) i mąka ryżowa, które bez problemu można kupić w marketach i sklepach internetowych. Kimchi nie jest nazwą tylko kiszonej kapusty, lecz procesu fermentacji, któremu można poddać dowolne sezonowe warzywa – w kuchni koreańskiej rozróżnia się ponad 200 rodzajów kimchi. Do przepisu można wykorzystać także kapustę białą albo włoską. Bardzo popularne jest też kimchi (tzw. kkaktugi) tylko z białej rzodkwi (rzepy) daikon – brzmi egzotycznie, ale to ta duża, podłużna rzodkiew, którą można kupić w każdym dyskoncie i warzywniaku. 

Kimchi - właściwości

Kimchi doskonale poprawia przemianę materii, jest skarbnicą wit. A, B, C i błonnika oraz naturalnym probiotykiem – dzięki niej w naszych jelitach mogą się rozwinąć dobroczynne bakterie Lactobacillus, które chronią i wzmacniają nie tylko ich pracę, lecz także odporność całego organizmu, trując (w uproszczeniu) chorobotwórcze drobnoustroje; zapobiegają również przerostowi populacji drożdży. Dzięki zawartości polifenoli wyrównuje poziom cukru we krwi. Poza właściwościami prozdrowotnymi kimchi ma oczywiście niezaprzeczalne atuty kulinarne. Przede wszystkim podnosi walory smakowe innych potraw. Koreańczycy jedzą ją dosłownie od rana do wieczora, jako dodatek do kanapek, dań z ryżu, makaronu, warzyw, mięs oraz zup. 

Kimchi - jak zrobić kimchi?

Kapustę pekińską siekamy i łączymy z pastą przygotowaną z mąki ryżowej, cukru, czosnku, imbiru i soli. Następnie kapustę pekińską na kimchi doprawiamy sosem sojowym lub sosem rybnym, ostrą papryczką gochugaru oraz marchwią, rzodkwią lub rzepą. Opcjonalnie dodajemy cebulę dymkę. Dokładnie mieszamy, wcierając pastę w kapustę pekińską na kimchi. Domowe kimchi przekładamy do umytych, wyparzonych i osuszonych słoików. Kimchi zakręcamy i odstawiamy do lodówki na około tydzień. Codziennie odkręcając, aby uwolnić gazy powstałe podczas fermentacji. Po tym czasie kimchi przechowujemy w lodówce nawet do 6 miesięcy. Polskie kimchi to sałatka, którą można przygotować z kapusty białej. Kimchi nabiera wyjątkowości poprzez dodanie orientalnych przypraw oraz oryginalnych warzyw. 

Kimchi – jak zrobić kimchi w domu?

Gdy przygotujemy domowe kimchi, to możemy jeść jako sałatkę lub jako dodatek do koreańskiego dania –bibimbap. Bibimbap to danie na bazie ryżu jaśminowego, uduszonych liści szpinaku, podsmażonych na oleju pieczarek, posiekanej wołowiny usmażonej na chrupko z dodatkiem chilli, przyprawionej sosem sojowym i cukrem. Na wierzch dokładane są marchewki pokrojone w zapałki, ogórek pokrojony w słupki oraz posiekaną dymkę. Bibimbap na sam koniec obłożony jest jajkiem sadzonym i porcją kimchi. Danie posypujemy ziarnami sezamu. 

Kolejnym daniem z dodatkiem kimchi jest pikantna wieprzowina z tofu. Na początek należy zagotować 1 l wody z czterema dymkami, kawałkiem drobno pokrojonej białej rzodkwi i sosem rybnym. Następnie trzeba gotować całość przez pół godziny i przecedzić. Do wywaru trzeba dołożyć 500 g kimchi, 300 g łopatki wieprzowej drobno pokrojonej. Następnie trzeba znowu dołożyć 3 cebule dymki, łyżeczkę soli, 2 łyżeczki cukru, łyźkę ostrej papryki gochugaru i łyżeczkę pasty paprykowej wraz z sosem rybnym. Następnie trzeba doprowadzić do wrzenia i gotujemy przez 10 minut. Następnie należy wymieszać i na wierzchu ułożyć plastry tofu. Danie należy przykryć i gotować przez kwadrans.Pikantną wieprzowinę z tofu i kimchi proponujemy podawać z ryżem i posiekaną cebulą dymką.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy