Dżem z jabłek i kiwi

Przygotowanie: 30 minut Składniki na 5 słoików po 220 ml

Przetworydżemy

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
0.00 kcal
Ocena:

(średnia 4.57 z 171 głosów)

Składniki:

  • 300 g kiwi (obranych ze skórki)
  • 1 kg jabłek
  • Cukier żelujący 2:1 Dr.Oetkera

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce na grubsze wiórki, przełożyć do garnka. Obrane kiwi pokroić w drobną kostkę, dołożyć do jabłek.
  • Cukier żelujący 2:1 Dr. Oetkera wsypać do owoców, mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 3 minuty.
  • Gorący dżem nałożyć do wyparzonych słoików i ustawić je do góry dnem na około 5 minut.

Kalorie: 0.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 40 min.
Dżem z jabłek

Dżem z jabłek to świetny dodatek do szarlotki lub kanapki. Sprawdzi się również jako nadzienie do naleśników. Samodzielne przygotowane konfitury są o wiele tańsze i zdrowsze niż ich sklepowe odpowiedniki. Wypróbuj nasz prosty i pyszny przepis na dżem z jabłkowy.
 

mojegotowanie

Dżem z jabłek