Dżem z jabłek i kiwi

Przygotowanie: 30 minut Składniki na 5 słoików po 220 ml

Przetworydżemy

Czas przygotowania:
30 min.
Ocena:

(średnia 4.57 z 171 głosów)

Składniki:

  • 300 g kiwi (obranych ze skórki)
  • 1 kg jabłek
  • Cukier żelujący 2:1 Dr.Oetkera

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce na grubsze wiórki, przełożyć do garnka. Obrane kiwi pokroić w drobną kostkę, dołożyć do jabłek.
  • Cukier żelujący 2:1 Dr. Oetkera wsypać do owoców, mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 3 minuty.
  • Gorący dżem nałożyć do wyparzonych słoików i ustawić je do góry dnem na około 5 minut.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy

Główne składniki: