Współczesna legumina waniliowa z malinami

Legumina to deser, który wielu pamięta z dzieciństwa. Leguminę podawano w przedwojennej Polsce na słodko i wytrawnie. Współczesna legumina pachnie wanilią i pysznie smakuje z owocami.

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 1 l śmietanki kremówki 30%
  • laska wanilii, rozkrojona wzdłuż
  • 6 żółtek
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki cukru pudru
  • do przybrania: garść świeżych malin
  • 3 łyżki pokrojonych migdałów
  • wiórki z gorzkiej czekolady

Przygotowanie

  1. Śmietankę z wanilią doprowadzamy do wrzenia i schładzamy, usuwamy laskę wanilii.
  2. Żółtka, jajka i cukier ubijamy mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy śmietankę.
  3. Filiżanki opłukujemy zimną wodą, oprószamy cukrem pudrem i napełniamy masą waniliową. Wstawiamy do brytfanny, wlewamy gorącą wodę do 1/3 wysokości filiżanek.
  4. Przykrywamy folią i zapiekamy 30 min w temp. 170ºC.
  5. Ostudzony deser wykładamy na talerzyki, przybieramy świeżymi owocami, migdałami i wiórkami z czekolady.
  6. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2018.

Wskazówki

Leguminę można podać także: z innymi owocami jagodowymi, konfiturami wiśniowymi, porzeczkowymi lub morelowymi; obłożyć biszkoptami, bezikami lub makaronikami .

deser maliny wanilia kuchnia polska legumina
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze