Domowy smalec

Nie ma nic lepszego niż kanapka ze smalcem i ogórkiem kiszonym :)

Dodany przez:

Domowy smalec

Dania gotowe

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 4.33 z 3 głosów)

Składniki

  • 1 kg słoniny
  • 400 g boczku
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Słoninę i boczek pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić słoninę i smażyć aż się wytopi. Gdy są już skwarki dorzucamy boczek ,smażymy aż boczek się zrumieni. Lekko przyprawiamy solą i pieprzem i przelewamy smalec do miseczek. Ostawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki.
  2. Najlepiej smakuje z chlebem i ogórkiem kiszonym.

Wskazówki

Zobacz też: wegański smalec z białej fasoli

przetwory mięso boczek smarowidlo smalec słonina
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze