Domowa pizza pieczarkowa

Żeby zjeść pyszną pizzę, nie trzeba wychodzić z domu. Wystarczy zagonić domowników do pomocy :)

ZapiekankiPizza

Czas przygotowania:
120 min.
Kalorie:
502 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 160 głosów)

Składniki:

  • -Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 20g drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • około 1 szklanka przegotowanej letniej wody
  • -Wierzch:
  • 500g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 20 zielonych oliwek
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • żółty ser

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Do kubka włóż drożdże, zalej odrobiną przegotowanej letniej wody, dodaj cukier i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszaj i odłóż w ciepłe miejsce (np. w zimie na kaloryfer) do wyrośnięcia. Do miski przesiej mąkę, dodaj olej, sól i wyrośnięte drożdże. Wyrób ciasto dodając co chwilę drobinę przegotowanej letniej wody. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i się nie kleić. Ale jeśli się trochę klei, to jeszcze nie oznacza, że się nie upiecze. Przykryj miskę z ciastem czystą ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczarki, cebulę i czosnek obierz i umyj. Cebulę pokrój w drobną kostkę i wrzuć do garnka na gorący olej aby się podsmażyła. Czosnek drobno posiekaj i wrzuć do cebuli pod koniec jej smażenia. Pieczarki pokrój na niewielkie kawałki i wrzuć do usmażonej cebuli z czosnkiem. Pieczarki smaż około 40 minut. W tym czasie mocno się skurczą i wypuszczą wodę. Jeśli cała woda wyparuje, a pieczarki będą jeszcze twardawe, można podlać je przegotowaną wodą aby się nic nie przypaliło. Pod koniec smażenia gdy już będą miękkie dodaj pokrojone oliwki, sól, pieprz i oregano. Wyrośnięte ciasto wywałkuj na kształt prostokąta o wymiarach blachy w której będziesz piec. Najlepiej żeby miała 25cm na 40cm. Posmaruj blachę olejem i włóż ciasto, a na wierzch usmażone pieczarki. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 40 minut w 180-200 stopniach. Po tym czasie wyciągnij pizzę i ułóż na wierzch jeszcze żółty ser (tyle ile lubisz). Piecz jeszcze chwilę aż ser się rozpuści.

Kalorie: 502

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy