Idealnie spienione cappuccino, gęste mrożone frappe, a może latte o pięknie oddzielonych warstwach? To tylko kilka najpopularniejszych pozycji z kawiarnianych menu, które z łatwością możecie odtworzyć we własnych kuchniach. Jak uzyskać smak, zapach i wygląd kawy jak z profesjonalnej kawiarni? Zobaczcie garść przydatnych trików, dzięki którym w kilka chwil staniecie się domowymi baristami!

Jakie mleko do kawy?

Zimne, podgrzane czy spienione? W każdym wariancie, mleko jest najlepszym przyjacielem kawy i tworzy z nią idealny duet. Warto więc wiedzieć, jakie mleko wybrać do kawy i jak je przygotować, aby wydobyć z niego wszystkie walory smakowe i odpowiednią konsystencję.

Pierwszą istotną kwestią jest zawartość tłuszczu w mleku. W tym wypadku tłustsze znaczy lepsze, dlatego wybierając mleko do kawy, zawsze warto postawić na to pełnotłuste, co najmniej 3,2-procentowe. W sklepach znajdziemy też mleka z podwyższoną zawartością białka, które spieniają się znacznie lepiej, dlatego idealnie sprawdzą się do kawy.

Jeśli decydujemy się na wegańską wersję, do spieniania możemy użyć także któregoś z szerokiej gamy napojów roślinnych. Sprawdzą się do tego zarówno mleko migdałowe, kokosowe, sojowe, jak i owsiane. Najlepsze będą jednak te o największej zawartości tłuszczu, czyli napój z orzechów laskowych, konopny czy z komosy ryżowej.

Innym, niezwykle istotnym elementem przygotowywania mleka, jest zadbanie o idealną temperaturę. Mało kto wie, że odpowiednia ciepłota mleka sprawia, że staje się ono słodsze i bardziej aromatyczne. Tą magiczną liczbą jest 65 stopni Celsjusza. Dokładnie taka temperatura pozwala wydobyć z mleka to, co najlepsze. Uzyskujemy wtedy idealną strukturę mlecznej pianki, tworzącej na wierzchu kawy gładką i sztywną warstwę.

Kolejnym sekretem idealnie spienionego mleka jest jego delikatne wymieszanie zaraz po spienieniu. Najlepiej postawić dzbanek na blacie i okrężnymi ruchami poruszać mleczną pianką, aby rozbić nagromadzone pęcherzyki powietrza. Dzięki temu mleko stanie się wyjątkowo lekkie i kremowe, a po dodaniu go do kawy, mleczna pianka utrzyma się na wierzchu znacznie lepiej. 

Jak spienić mleko?

Jeśli zastanawiacie się jak ubić mleko do kawy, macie do wyboru kilka opcji. Pierwszą z nich są oczywiście spieniacze do mleka. Możemy wybrać ręczny ubijak do mleka, spieniacz typu french press lub po prostu użyć do tego celu blendera...a nawet zakręconego słoika! Wystarczy wlać mleko do słoika i energicznie nim potrząsać, aby wyczarować puszystą piankę bez żadnych profesjonalnych akcesoriów. Jeśli jednak często przygotowujecie mleczną kawę, najlepiej postawić na ekspres ze spieniaczem, który wyręczy nas w tej czynności. 

Ekspres Siemens EQ.500 posiada doskonały system spieniania mleka, który pozwala cieszyć się napojami na bazie kawy i mleka dzięki jednemu dotknięciu panela sterującego. Dysza spieniająca mleko z regulacją wysokości ułatwi przygotowanie pysznej pianki nawet w wysokich szklankach do latte macchiatto. Zintegrowany pojemnik na mleko pasuje do drzwi lodówki, co znacznie ułatwia przechowywanie mleka. Dodatkowo jest niezwykle wygodny do demontażu, więc z łatwością możemy umyć go w zmywarce.

Mielenie kawy

Dobrej jakości kawa to podstawa każdego pysznego naparu. Jeśli decydujemy się na kawę mieloną, musimy zadbać o to, aby była ona szczelnie zamknięta. Odpowiednie przechowywanie zapobiegnie zwietrzeniu kawy i utracie jej wspaniałego aromatu. Najlepiej więc przesypać zmieloną kawę do puszki bądź ceramicznego pojemnika o szczelnym zamknięciu. Nie od dziś wiadomo jednak, że najlepiej będzie zmielić ziarna na bieżąco, tuż przed parzeniem. Warto więc zaopatrzyć się w młynek, który w kilka sekund rozdrobni aromatyczne ziarna. Możemy też zainwestować w ekspres z wbudowanym już młynkiem. 

Wybierając ekspres Siemens EQ.500, możemy jednym kliknięciem przygotować idealnie zmieloną kawę. Wysokiej jakości młynek ceramDrive mieli ziarna wyjątkowo równo, przez co umożliwia wydobycie wszystkich aromatów w trakcie procesu parzenia. Ponieważ młynki ceramiczne - w przeciwieństwie do stalowych - praktycznie nie podlegają zużyciu, urządzenie to gwarantuje radość picia kawy przez długie lata. 

Parzenie kawy

Istnieje wiele metod parzenia kawy, tych tradycyjnych, jak i alternatywnych. Obecnie, oprócz zaparzania w kubku starej dobrej "zalewajki", możemy zdecydować się także na kawiarkę, dripp, syfon, aeropress, french press czy cold brew. Kolejną opcją jest wybór automatycznego ekspresu do kawy. Jaki ekspres do kawy wybrać? Dla najlepszych efektów warto zainwestować w ekspres z młynkiem i spieniaczem do mleka w jednym.

 Automatyczny ekspres do kawy Siemens EQ.500 łączy wszystkie te funkcje w solidnym i designerskim urządzeniu. Wyjątkowo intuicyjny wyświetlacz pozwala przyszykować najróżniejsze kawy na wyciągnięcie ręki. Za pomocą jednego przycisku przygotujemy espresso, espresso macchiato, cappuccino czy latte macchiato. Czytelny wyświetlacz pozwala na regulację intensywności naparu czy jego wielkości. Dodatkowo wszystkie te kawy możemy przygotować w dwóch egzemplarzach jednocześnie, aby podzielić się tym wyjątkowym doznaniem z kimś bliskim.

Wybierając ten ekspres, zyskujemy nie tylko pyszną kawę, przygotowaną w mgnieniu oka, ale także łatwość użytkowania oraz czyszczenia. Marka Siemens opracowała wyjątkową funkcję autoMilk Clean, czyli automatyczny system czyszczenia parą po każdym przygotowaniu kawy mlecznej. Automatyczna eliminacja pozostałości po mleku pozwala bez obaw delektować się wspaniałym smakiem kawy, bez konieczności myślenia o sprzątaniu. Kolejną funkcją, ułatwiającą organizację, jest aktywna taca grzewcza, która podtrzymuje temperaturę naszego napoju. Dzięki niej napar nie wystygnie, w czasie kiedy my nakrywamy do stołu czy przygotowujemy poczęstunek do kawy.

Na całym świecie spotkamy przeróżne gatunki kawy, odmienne sposoby jej podania, a także charakterystyczne dodatki. Włoskie espresso, francuskie cafe au lait, hiszpańskie cafe bombon ze skondensowanym mlekiem, a może irish coffee prosto z Irlandii? Kiedy nie mamy możliwości podróżować tak dużo, jakbyśmy chcieli, możemy poczuć namiastkę klimatu różnych zakątków świata, przygotowując sobie w domu kawowe specjały. Ekspresy marki Siemens swoimi możliwościami pomagają wyczarować rożne specjały kawowe, przenosząc nas smakiem i aromatem do dowolnego miejsca na świecie. Dowiedzcie się więcej i wybierzcie swój idealny ekspres. Życzymy Wam wielu wspaniałych chwil przy filiżance dobrej kawy.

Artykuł powstał we współpracy z marką Siemens.