REKLAMA

Cappuccino

Cappuccino to pyszna, delikatna kawa. Połączenie aromatycznego i wyrazistego espresso z mlekiem i kremową pianką, posypane odrobiną kakao lub sproszkowanej czekolady zachwyca kawoszy na całym świecie. Świetnie komponuje się ze smakiem rozmaitych wypieków i deserów. Można je serwować zarówno zimą, jak i latem. Jak zrobić je w domowych warunkach? Wystarczy przestrzegać kilku porad doświadczonych baristów by wyszło wprost idealnie! 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Napoje

Czas przygotowania:
5min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 194 głosów)


Kuchnia:

Rodzaj diety:

Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie kawy: By zrobić domowe cappuccino, w pierwszej kolejności należy zaparzyć espresso przy pomocy ekspresu lub kawiarki. Jeśli nie posiadacie żadnego z tych sprzętów, możecie użyć w tym celu kawy parzonej. 

  • 2.

    Cappuccino: Mleko przelewamy do garnka i podgrzewamy do temperatury około 60–70C, a następnie spieniamy je przy pomocy spieniacza elektrycznego lub ręcznego. Gdy osiągnie ono pożądaną konsystencję zaczynamy powoli przelewać je do filiżanki z kawą. Przelewanie zaczynamy z wysokości około 10 cm, stopniowo zbliżając dzbanek do szklanki z cappuccino. Opcjonalnie dosładzamy napój przy pomocy cukru, lub syropu smakowego czy innego słodzika.

Porady

  • Cappuccino z ekspresu smakuje fantastycznie. Jeżeli jednak nie posiadacie takiego sprzętu, możecie także przygotować je przy pomocy kawiarki i spieniacza elektrycznego lub ręcznego.
  • Jak zrobić cappuccino domowe, by wyszło ono idealnie? Najlepiej użyć w tym celu pełnotłustego mleka, które z łatwością da się spienić w domowych warunkach. Gotowa pianka powinna mieć wysokość około 2 cm.
  • Przed przelaniem cappuccino do filiżanki, polecamy delikatnie ją ogrzać. Dzięki temu gotowy napój wyjdzie perfekcyjnie! 
  • Zastanawiacie się, jak zrobić cappuccino w wersji wegańskiej? Wystarczy zastąpić podane w przepisie mleko napojem roślinnym. Najlepiej sprawdzi się w tym celu napój sojowy, owsiany lub ryżowy.
  • Wiele osób zastanawia się, czy cappuccino ma kofeinę? Ze względu na swój delikatny smak, kawa ta może być uważana za mało pobudzający napój. W jednej jej filiżance można jednak znaleźć 63 lub 126 mg kofeiny – w zależności od tego, czy została ona przygotowana na bazie pojedynczego czy podwójnego espresso.
  • Jeśli chcecie przygotować cappuccino smakowe, możecie dodać do niego syrop waniliowy, orzechowy, czekoladowy lub karmelowy. Wierzch kawy można tez obsypać odrobiną kakao lub cynamonu.
     

Notka redakcyjna

Historia cappuccino

Historia kawy cappuccino związana jest z osobą Marco d'Aviano - mnicha pochodzącego z Włoch. Podczas swojej podróży do Wiednia zamówił filiżankę kawy. Napój był dla niego jednak zbyt mocny, więc poprosił o dolanie mleka. Kawa ta była prototypem późniejszego cappuccino, którego nazwa pochodzi właśnie od zakonu kapucynów. 

Sporym przełomem w historii café cappuccino był wynalazek ekspresu ciśnieniowego, którego pierwszy pierwowzór pojawił się w 1901 roku. Dzięki temu możliwe stało się spienianie mleka. Jednak przepis na cappuccino znane nam w obecnej postaci, powstał dopiero w 1950 roku. 

Czym różni się cappuccino od caffé latte?

Ze względu na dość podobny wygląd, oraz użycie tych samych składników, cappuccino i caffé latte często są ze sobą mylone. Warto jednak zaznaczyć, iż są to dwa odmienne rodzaje kawy. Czym więc różni się caffé latte od cappuccino? Przede wszystkim proporcją dodawanych składników. W tradycyjnym caffé latte na każde 50 ml espresso powinno przypadać 150 ml mleka. Z kolei w drugim przypadku ilość kawy, mleka oraz pianki powinna być taka sama.

Kolejną różnicą jest sposób serwowania obu napojów. Standardowo caffé latte podaje się w wysokich, przeźroczystych szklankach o objętości około 250–300 ml. Idealne szklanki do cappuccino powinny być wykonane z porcelany (lub szkła) i mieścić około 150–180 ml gotowego napoju.

Ile kalorii ma cappuccino?

Cappuccino jest pyszne, ale wiele osób dbających o linię zastanawia się, czy może sobie na nie pozwalać częściej niż tylko raz na jakiś czas. Odpowiedź na to pytanie nie jest wcale taka prosta i brzmi: to zależy. Samo espresso ma dosłownie 2 kalorie, jednak dodatek mleka i cukru sprawiają, że kaloryczność gotowego napoju znacząco wzrasta.

Przyjmuje się jednak, że kawa cappuccino ma około 90 kcal w 100 ml. Jeżeli jednak dodamy do niej mleko o bardzo wysokiej zawartości tłuszczu, cukier, syrop smakowy lub inne dodatki, takie jak bita śmietana czy wiórki czekoladowe, wartość ta znacząco wzrośnie. Prawdziwą kaloryczną bombą jest jednak gotowe cappuccino w proszku, dostępne w wielu sklepach. 100 g takiego produktu może zawierać nawet 413 kalorii. Jest on jednak nie tylko bardziej tuczący, ale ze względu na dodatek wielu substancji chemicznych,  także zdecydowanie mniej zdrowy od domowego cappuccino. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy