Cappuccino to pyszna, delikatna kawa. Połączenie aromatycznego i wyrazistego espresso z mlekiem i kremową pianką, posypane odrobiną kakao lub sproszkowanej czekolady zachwyca kawoszy na całym świecie. Świetnie komponuje się ze smakiem rozmaitych wypieków i deserów. Można je serwować zarówno zimą, jak i latem. Jak zrobić je w domowych warunkach? Wystarczy przestrzegać kilku porad doświadczonych baristów by wyszło wprost idealnie!
StockFood
(średnia 4.47 z 194 głosów)
Przygotowanie kawy: By zrobić domowe cappuccino, w pierwszej kolejności należy zaparzyć espresso przy pomocy ekspresu lub kawiarki. Jeśli nie posiadacie żadnego z tych sprzętów, możecie użyć w tym celu kawy parzonej.
Cappuccino: Mleko przelewamy do garnka i podgrzewamy do temperatury około 60–70C, a następnie spieniamy je przy pomocy spieniacza elektrycznego lub ręcznego. Gdy osiągnie ono pożądaną konsystencję zaczynamy powoli przelewać je do filiżanki z kawą. Przelewanie zaczynamy z wysokości około 10 cm, stopniowo zbliżając dzbanek do szklanki z cappuccino. Opcjonalnie dosładzamy napój przy pomocy cukru, lub syropu smakowego czy innego słodzika.
Porady
- Cappuccino z ekspresu smakuje fantastycznie. Jeżeli jednak nie posiadacie takiego sprzętu, możecie także przygotować je przy pomocy kawiarki i spieniacza elektrycznego lub ręcznego.
- Jak zrobić cappuccino domowe, by wyszło ono idealnie? Najlepiej użyć w tym celu pełnotłustego mleka, które z łatwością da się spienić w domowych warunkach. Gotowa pianka powinna mieć wysokość około 2 cm.
- Przed przelaniem cappuccino do filiżanki, polecamy delikatnie ją ogrzać. Dzięki temu gotowy napój wyjdzie perfekcyjnie!
- Zastanawiacie się, jak zrobić cappuccino w wersji wegańskiej? Wystarczy zastąpić podane w przepisie mleko napojem roślinnym. Najlepiej sprawdzi się w tym celu napój sojowy, owsiany lub ryżowy.
- Wiele osób zastanawia się, czy cappuccino ma kofeinę? Ze względu na swój delikatny smak, kawa ta może być uważana za mało pobudzający napój. W jednej jej filiżance można jednak znaleźć 63 lub 126 mg kofeiny – w zależności od tego, czy została ona przygotowana na bazie pojedynczego czy podwójnego espresso.
- Jeśli chcecie przygotować cappuccino smakowe, możecie dodać do niego syrop waniliowy, orzechowy, czekoladowy lub karmelowy. Wierzch kawy można tez obsypać odrobiną kakao lub cynamonu.
Historia kawy cappuccino związana jest z osobą Marco d'Aviano - mnicha pochodzącego z Włoch. Podczas swojej podróży do Wiednia zamówił filiżankę kawy. Napój był dla niego jednak zbyt mocny, więc poprosił o dolanie mleka. Kawa ta była prototypem późniejszego cappuccino, którego nazwa pochodzi właśnie od zakonu kapucynów.
Sporym przełomem w historii café cappuccino był wynalazek ekspresu ciśnieniowego, którego pierwszy pierwowzór pojawił się w 1901 roku. Dzięki temu możliwe stało się spienianie mleka. Jednak przepis na cappuccino znane nam w obecnej postaci, powstał dopiero w 1950 roku.
Ze względu na dość podobny wygląd, oraz użycie tych samych składników, cappuccino i caffé latte często są ze sobą mylone. Warto jednak zaznaczyć, iż są to dwa odmienne rodzaje kawy. Czym więc różni się caffé latte od cappuccino? Przede wszystkim proporcją dodawanych składników. W tradycyjnym caffé latte na każde 50 ml espresso powinno przypadać 150 ml mleka. Z kolei w drugim przypadku ilość kawy, mleka oraz pianki powinna być taka sama.
Kolejną różnicą jest sposób serwowania obu napojów. Standardowo caffé latte podaje się w wysokich, przeźroczystych szklankach o objętości około 250–300 ml. Idealne szklanki do cappuccino powinny być wykonane z porcelany (lub szkła) i mieścić około 150–180 ml gotowego napoju.
Cappuccino jest pyszne, ale wiele osób dbających o linię zastanawia się, czy może sobie na nie pozwalać częściej niż tylko raz na jakiś czas. Odpowiedź na to pytanie nie jest wcale taka prosta i brzmi: to zależy. Samo espresso ma dosłownie 2 kalorie, jednak dodatek mleka i cukru sprawiają, że kaloryczność gotowego napoju znacząco wzrasta.
Przyjmuje się jednak, że kawa cappuccino ma około 90 kcal w 100 ml. Jeżeli jednak dodamy do niej mleko o bardzo wysokiej zawartości tłuszczu, cukier, syrop smakowy lub inne dodatki, takie jak bita śmietana czy wiórki czekoladowe, wartość ta znacząco wzrośnie. Prawdziwą kaloryczną bombą jest jednak gotowe cappuccino w proszku, dostępne w wielu sklepach. 100 g takiego produktu może zawierać nawet 413 kalorii. Jest on jednak nie tylko bardziej tuczący, ale ze względu na dodatek wielu substancji chemicznych, także zdecydowanie mniej zdrowy od domowego cappuccino.
Komentarze