Czekoladowy sernik na kruchym spodzie

Przygotowanie: 50 minut Pieczenie: 1 godzina Porcja: 360 kcal

Dodany przez:

Czekoladowy sernik na kruchym spodzie

Serniki

Czas przygotowania:
Kalorie:
360 kcal
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 3.71 z 7 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki zimnego masła
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • jajko
  • 1/2 kg zmielonego tłustego białego sera
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki
  • tabliczka gorzkiej czekolady

Przygotowanie

  1. Ciasto: mąkę wymieszać z solą, cukrem i kakao, na środku zrobić dołek. Pokroić zimne masło, włożyć do dołka, dodać jajko i 3 łyżki letniej wody. Posiekać nożem. Gdy utworzą się grudki, zagnieść, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na 30 min do lodówki.
  2. Rozwałkować cienko ciasto między dwiema warstwami papieru i wyłożyć do natłuszczonej tortownicy, tworząc wysoki brzeg.
  3. Masa serowa: ser zmiksować z cukrem, mąką ziemniaczaną, jajkami i skórką z cytryny. Czekoladę posiekać. Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z czekoladą. Dodać do masy serowej, wymieszać.
  4. Masę wyłożyć na ciasto, wyrównać. Piec 1 godzinę w temperaturze 180°C. Gotowe ciasto zostawić jeszcze na 10 minut w wyłączonym, uchylonym piekarniku. Wyjąć i ostudzić.
deser sernik ciasto kakao na kruchym spodzie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze