Apetit

Czekoladowe salami

Ocena:

0 (0)

  • 60 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Czekoladowe salami do złudzenia przypomina wszystkim dobrze znaną kiełbasę, zwłaszcza jeśli jest zawinięte w papierek. W środku jednak znajdziemy brązowo-białą mozaikę, uzyskaną z czekolady i pokruszonych ciastek. To świetny pomysł na zrobienia psikusa domownikom lub gościom. Czekoladowe salami słusznie kojarzy się z blokiem czekoladowym. Sprawdźcie sami.

Składniki:

  • ciastka maślane  300 g

  • gorzka czekolada  100 g

  • masło  100 g

  • cukier puder  200 g

  • jajka  1 szt.

  • kakao  50 g

  • likier wiśniowy  20 ml

Czekoladowe salami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasteczka: grubo kruszymy - wałkiem do ciasta lub w blenderze. Jeśli wybieramy pierwszą metodę i nie chcemy zabrudzić całej kuchni, polecamy umieścić je w małej torebce. Ten etap pracy szczególnie uwielbiają dzieci.

  • Krok 2:

    Czekolada: łamiemy ją i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

  • Krok 3:

    Masło: miękkie ucieramy z cukrem i z jajkiem na puszystą masę.

  • Krok 4:

    Ciasto: łączymy roztopioną i częściowo ostudzoną czekoladę, likier wiśniowy, kakao i pokruszone ciasteczka. Zagniatamy ciasto i formujemy z niego dwa wałeczki o średnicy około pięciu centymetrów.

  • Krok 5:

    Chłodzenie: czekoladowe salami zawijamy ścisło w folię spożywczą lub aluminiową. Wkładamy do lodówki na co najmniej dwanaście godzin.

    Źródło: serwis partnerski www.Apetitonline.cz,  https://www.apetitonline.cz/recepty/cokoladovy-salam

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne