Eskalopki cielęce w sosie pomidorowym

Kruche eskalopki cielęce i pyszny sos pomidorowy to propozycja na sycący, letni obiad. Najlepiej użyć sezonowych, soczystych pomidorów lub domowych przetworów pomidorowych.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne sos pomidorowy

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 194 głosów)

Składniki:

  • 8 plastrów polędwicy cielęcej (po 80 g każdy)
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki mąki
  • liście świeżej szałwii
  • kilka plastrów szynki dojrzewającej
  • 3–4 łyżki masła
  • 2 łyżki wytrawnego białego wina
  • 100 ml bulionu mięsnego
  • 25 dag pokrojonych, obranych ze skóry pomidorów

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Eskalopki cielęce w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cielęcinę oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, na każdym kładziemy liść szałwii i owijamy plastrem szynki.
  • Na patelni rozgrzewamy sporą ilość masła. Gdy zacznie się pienić, wkładamy eskalopki i smażymy, aż się zrumienią, odwracamy i rumienimy z drugiej strony.
  • Wlewamy wino i podgrzewamy, aż odparuje. Eskalopki wyjmujemy łopatką i osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • Na patelnię wlewamy bulion i stale mieszając drewnianą łyżką, gotujemy na małym ogniu, zeskrobując drobinki mięsa, które przywarły do dna.
  • Dodajemy pomidory i gotujemy ok. 20 min. Wkładamy eskalopki i podgrzewamy 2–3 min, by nasyciły się aromatem sosu.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2017.

Porady

Zobacz też: zupa krem z pomidorów

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy