Udziec z indyka z imbirem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
1. Umyć udziec z indyka. Ew. całkowicie rozmrozić.
2. W naczyniu (brytfannie lub dużym garnku - w nim potem pieczemy indyka) rozrobić 1-1,5 łyżki miodu, 2-3 łyżeczki imbiru w proszku, 3 łyżki sosu sojowego, 3-4 łyżki oleju. Spróbować. Sos powinien być słonawy, lekko słodki z wyczuwalna nutą imbiru. Zależnie od smaku można dosłodzić miodem (ja tak lubię) lub zaostrzyć sosem sojowym.
3. Do naczynia z sosem włożyć udziec indyka. Wysmarować z każdej strony sosem. Ułożyć skórą do góry i zostawić w lodówce na kilka godzin, najlepiej na noc.
4. Po wyjęciu z lodówki indyka podlać 4 łyżkami wody. Odwrócić skórą do dołu. Wstawić do nagrzanego na 200 stopni piekarnika w zamniętym naczyniu i piec mniej więcej tyle ile waży mięso (np. 1,2 kg ok. 1,2 godziny). Przed wyjęciem spradzić czy mięso jest miękkie np. wsunąć w nie cienki nóż lub patyczek. Powinien wchodzić lekko a wypływający sos musi być matowy - sos przezroczysty oznacza, że mięso trzeba dopiec ok. 10 minut i ponownie sprawdzić.
Udziec można też dusić na "ogniu" płycie gazowej lub elektrycznej. Czas jak wyżej.
W obu przypadkach skóra zazwyczaj lekko przywiera do dna i o to chodzi, bo wytapia się spod niej tłuszcz i zostaje tylko świetne mięsko.
5. Udziec podać na obiad na ciepło wraz z sosem z niego (można sos zagęścić mąką). Ja zdecydowanie lubię na zimno jako wędlinę, w lodówce sos zmienia się w pycha galaretkę. Jest też świetny do sałatek.
Komentarze