Udziec z indyka z imbirem

Pyszny pieczony udziec z indyka. Mega prosty. Świetny na ciepło i na zimno do sałatek czy kanapek.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 2 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • udziec z indyka - 1,2-1,5 kg
  • sos sojowy
  • miód
  • imbir w proszku

Przygotowanie

  1. 1. Umyć udziec z indyka. Ew. całkowicie rozmrozić.
  2. 2. W naczyniu (brytfannie lub dużym garnku - w nim potem pieczemy indyka) rozrobić 1-1,5 łyżki miodu, 2-3 łyżeczki imbiru w proszku, 3 łyżki sosu sojowego, 3-4 łyżki oleju. Spróbować. Sos powinien być słonawy, lekko słodki z wyczuwalna nutą imbiru. Zależnie od smaku można dosłodzić miodem (ja tak lubię) lub zaostrzyć sosem sojowym.
  3. 3. Do naczynia z sosem włożyć udziec indyka. Wysmarować z każdej strony sosem. Ułożyć skórą do góry i zostawić w lodówce na kilka godzin, najlepiej na noc.
  4. 4. Po wyjęciu z lodówki indyka podlać 4 łyżkami wody. Odwrócić skórą do dołu. Wstawić do nagrzanego na 200 stopni piekarnika w zamniętym naczyniu i piec mniej więcej tyle ile waży mięso (np. 1,2 kg ok. 1,2 godziny). Przed wyjęciem spradzić czy mięso jest miękkie np. wsunąć w nie cienki nóż lub patyczek. Powinien wchodzić lekko a wypływający sos musi być matowy - sos przezroczysty oznacza, że mięso trzeba dopiec ok. 10 minut i ponownie sprawdzić.
  5. Udziec można też dusić na "ogniu" płycie gazowej lub elektrycznej. Czas jak wyżej.
  6. W obu przypadkach skóra zazwyczaj lekko przywiera do dna i o to chodzi, bo wytapia się spod niej tłuszcz i zostaje tylko świetne mięsko.
  7. 5. Udziec podać na obiad na ciepło wraz z sosem z niego (można sos zagęścić mąką). Ja zdecydowanie lubię na zimno jako wędlinę, w lodówce sos zmienia się w pycha galaretkę. Jest też świetny do sałatek.
mięso obiad indyk drób udziec z indyka pieczony drób pieczony indyk
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy