Ciasto z mikrofalówki

Ocena:

4.5 (2)

  • 7 min.
  • dla 1 osoby
  • łatwy

Ciasto z mikrofalówki to świetny patent na szybki deser, wystarczy zaledwie 7 minut, żeby cieszyć się tym wyjątkowym wypiekiem. Sprawdzi się idealnie, gdy mamy mało czasu i wielką ochotę na coś słodkiego. Do tego wykonanie jest niezwykle proste i poradzą sobie z nim nawet dzieci. Polecamy podawać je z gałką lodów waniliowych lub polane sosem karmelowym. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na ciasto z mikrofali.  

Składniki:

  • mąka pszenna  50 g

  • proszek do pieczenia  2 g

  • soda oczyszczona  2 g

  • cukier puder  48 g

  • kakao  16 g

  • jajka  1 szt.

  • mleko  45 ml

  • olej rzepakowy  45 ml

  • czekolada  10 g

  • orzechy  10 g

  • esencja waniliowa  5 kropli

  • rodzynki  10 g

Ciasto z mikrofalówki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Składniki suche: do dużego kubka wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier puder oraz 2 łyżki kakao. Mieszamy dokładnie. 

  • Krok 2:

    Jajko: dodajemy 1 jajko i mieszamy na tyle dokładnie, na ile to możliwe. 

  • Krok 3:

    Pozostałe składniki: dodajemy mleko (45 ml), olej roślinny (rzepakowy lub słonecznikowy) (45 ml) i kilka kropli esencji waniliowej. Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodajemy około 30 g kawałków czekolady (2 łyżki), orzechów i rodzynek. Ponownie mieszamy. 

  • Krok 4:

    Pieczenie: kubek z przygotowaną masą umieszczamy na środku kuchenki mikrofalowej, ustawiamy maksymalną moc i pieczemy przez 1,5–2 minuty do momentu, gdy ciasto z mikrofalówki przestanie rosnąć.  

Porady

  • Warto poszukać jak największego kubka do wypieku ciasta z mikrofalówki. Im będzie większy, tym mniejsze ryzyko, że ciasto wyleje się podczas pieczenia. 
  • Szybkie ciasto z mikrofali najlepiej smakuje podane zaraz po upieczeniu, zwłaszcza w towarzystwie gałki lodów waniliowych
  • Bakalie w cieście możemy pominąć lub modyfikować w zależności od własnych upodobań, warto jednak trzymać się podanej w przepisie ilości. 
  • Ciasto z mikrofalówki smakuje wyśmienicie przyprawione szczyptą cynamonu
  • Esencję waniliową można zastąpić miętową lub pomarańczową. 
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne